Magazin 14.03.2016.

8 fotografija koje pokazuju koliko je Zemlja zaista mala

ČITANJE: 2 minute
planeta_zemlja_1024x768
Naša planeta nam izgleda ogromno i većina nas se osjeća vrlo maleno u bespućima zemaljske kugle, ali koliko je Zemlja zaista velika?

U poređenju sa ostatkom svemira Zemlja zapravo spada među manje planete, što i nije neka tajna, ali kad je stavimo u perspektivu nekih planeta izgleda zaista sićušno.

Astronom John Brady je u suradnji s NASA-om napravio niz fotografija koje će nam pomoći da lakše shvatimo koliko je Zemlja mala, iako nam je svijet ogroman.

Ova fotografija je napravljena sa NASA-inog svemirskog nosača Cassini prikazuje koliko je Zemlja mala (velika) s udaljenosti od 1450 kilometara (Zemlja je označena strelicom)

zemlja
Ovo je fotografija Crvene pjege na Jupiteru, a pored nje je, u zelenoj boji, Sjeverna Amerika. Jednostavno rečeno, Crvena pjega, koja je zapravo najdugotrajnija oluja u svemirskom sistemu, mogla bi ‘pojesti’ cijeli kontinent

jupiter

Saturnovi prstenovi su jedna od najljepših pojava u svemiru, ali puno bolje stoje oko Saturna, nego što bi stajali oko Zemlje, koja je u njegovoj unutrašnjosti gotovo neprimjetna

saturnov prsten
Saturnovi prstenovi su toliko veliki da bi u širini njihovog raspona stalo šest naših planeta.

saturn
Mars namjeravamo kolonizovati i tamo stvoriti novi život, ali zapravo se radi o vrlo maloj planeti, koja je upola manja od Zemlje. Na primjer, Sjeverna Amerika bi jedva stala preko cijele jedne njegove polulopte.

mars
Olimpijska gora (Olympus Mons) najviši je vulkan i planina u Sunčevom sistemu. Nalazi se na Marsu, a kad bi se nalazio na Zemlji prekrio bi cijelu površinu američke države Arizona

olimpijska gora
Jupiterov mjesec Ijo geološki je najaktivniji objekt u Sunčevom sistemu i kruži oko Jupitera na udaljenosti od 422.000 kilometara. Ima 400 aktivnih vulkana, a samo Sjeverna Amerika ih ima oko 100.

jupiterov mjesec
Sunce je toliko veliko da bi u njega stalo 1.3 miliona naših planeta.

sunce
Carl Sagan je napisao u jednoj svojoj knjizi da nema boljeg načina da saznamo koliko je Zemlja mala osim da je stavimo pored nečega što je puno veće od nje.

(Express.hr)