Magazin 13.03.2016.

Prelijepa pana kota od crvene narandže

ČITANJE: 2 minute
pana kota
Ovo je pana kota koja će očarati sve ljubitelje kremastih deserata. Tako je lijepa, nježna, ukusna sa fenomenalnim citrusnim sirupom.

Na blogu Hintofvanilla, gdje smo pronašli recept preporučuju ovaj magični slatkiš za sve one zaljubljene, za specijalne večeri, za posebne trenutke.

Ne treba vam mnogo sastojaka, recept nije komplikovan, a morate priznati da izgleda očaravajuće.
Samo, trebate računati na malo više vremena da se desert “slegne”. Potrebno je vrijeme posebno za pana kotu, pa posebno za sirup da se slegnu. Sveukupno 5 do 6 sati. Ali, vjerujte, vrijedi čekati.

Sastojci:
Za pana kotu:

1 šolja (od 250 ml) svježe iscjeđenog soka crvene narandže (5 do 6 narandži)
1 ¾ kašičice želatina
1/2 šolje šećera
5 kašičica narendane korice crvene narandže
2/3 šolje grčkog jogurta
2/3 šolje slatkog vrhnja
1/2 kašičice svježe iscjeđenog limunovog soka

Za sirup:

  • 60 ml kipuće vode
  • 1 ½ kašičica želatina
  • 1 šolja svježe isceđenog soka od crvene narandže (5 do 6 narandži)
  • 1 kašičica šećera
pana kota crvena narandza 1

Da biste napravili pana kotu uspite sok u šerpicu, pa pospite želatinom. Ostavite 15 minuta da želatin nabubri. Na nižoj temperaturi zagrijavajte želatin i sok, dodajte šećer i narendanu koricu i mješajte dok se sve ne rastvori i sjedini – dvije do 3 minute. Procijedite tečnost u veću posudu i ostavite da se hladi 10 minuta. Dodajte grčki jogurt, slatko vrhnje i sok od limuna i mješajte mutilicom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu sipajte u visoke čaše ili posudice (ostavite prostora za sloj sirupa). Stavite pana kotu u frižider da se hladi.

 

Nakon 3 do 4 sata bacite se na pripremanje sirupa (nije obavezan, ali taj tamniji sloj daje posebnu notu i osvježavajući ukus ovom desertu).

Pomješajte kipuću vodu i želatin u posudici i izmješajte da se želatin rastvori. Ubacite sok i šećer i mješajte dok se i šećer ne rastvori. Ostavite da se malo ohladi, pa sipajte preko ohlađene pana kote i sve ostavite u frižider na sat do 2 da se stegne.

Izvadite iz frižidera 10-tak minuta prije služenja. Prijatno!

(Lifepressmagazin.com)

Read more at http://lifepressmagazin.com/kulinarstvo-2/kreme-kolaci/prelepa-pana-kota-od-crvene-narandze/#GWrRSzrumTtriSTC.99