Magazin 07.03.2017.

“Accordeus” u aprilu u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je još jednom oduševio sarajevsku publiku svirajući ovog mjeseca u Bošnjačkom institutu, kvintet harmonika “Accordeus” najavio je koncert i u Banjaluci, koji će biti održan u aprilu u okviru festivala “Dani Vlade Miloševića”.

Kako je za “Nezavisne” kazao Stefan Ćeha, član ovog ansambla, banjalučka publika će biti u prilici da prvi put čuje kompoziciju “Balkanska igra”, njihovog sugrađanina Dalibora Đukića, ali i premijerno izvođenje još jedne kompozicije.

“Radi se o cjelovečernjem koncertu kvinteta harmonika ‘Accordeus’, Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Planira izvođenje dvije kompozicije Dalibora Đukića. Pored ‘Balkanske igre’, koju smo premijerno izveli u Sarajevu u decembru prošle godine, u Banjaluci ćemo prvi put izvesti kompoziciju ‘Balkan Affettuoso’, napisanu baš za naš kvintet”, kazao je Ćeha.

Inače, “Balkanska igra” pisana za kvintet harmonika, kao i za violinu, klavir, klarinet i udaraljke, u decembru prošle godine uradila je ono što se, nažalost, rijetko dešava na našim prostorima – ujedinila je univerzitete u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

“Mi smo dobili ‘Balkansku igru’, jer smo relativno mlad ansambl. Osnovani smo 6. maja prošle godine i, eto, došli smo do gospodina Dalibora Đukića. On nam je poslao note i mi smo u saradnji s kolegama sa Muzičke akademije u Sarajevu izveli premijerno tu kompoziciju na našem prvom koncertu u Bosanskom kulturnom centru”, kazao je Ćeha. Naglasio je da je nakon koncerta kompozitor Đukić bio izuzetno zadovoljan, te da je saradnja nastavljena, tako da ansambl s nestrpljenjem očekuje koncert u Banjaluci.

(nezavisne.com)