Magazin 14.02.2017.

Albina Smajlović debituje u Firenci: Naslovna uloga u operi Đakoma Pučinija

ČITANJE: 1 minuta

Sopran iz Banjaluke Albina Smajlović za šesnaest dana debituje u naslovnoj ulozi u operi Đakoma Pučinija “Sestra Anđelika” u Firenci na Konzervatorijumu “Luiđi Kerubini”.

Ovu vijest operska pjevačica raskošnog talenta objavila je na svom “Fejsbuk” profilu, poslije čega su uslijedile brojne čestitke i riječi podrške njenih kolega.

Smajlovićeva vrijedno radi na usavršavanju svog glasa, a posljednji masterklas na kojem je učestvovala bio je u Luksemburgu, kod svjetski poznatog mecosoprana Dženifer Larmur u oktobru 2016. godine. U Milano je putovala godinu ranije, a sva njena putovanja u okviru kojih je sticala iskustvo i znanje dokazala su da se istinsko zalaganje za ono što volimo isplati. Najbolji dokaz je i novi izazov koji je pred njom, put u Firencu.

Bavljenje umjetnošću za nju, kako je ranije rekla, je na neki način intiman čin između muzike, publike i izvođača.

– Svaki pjevač koji bi da se bavi operskom umjetnošću, pored stalnog usavršavanja uz pomoć vokalnog pedagoga, rada s dirigentima, korepetitorima, treba da ide na audicije za uloge kojima njegov/njen glas fahovski odgovara – rekla je Albina pred odlazak u Milano, a dvije godine poslije i potvrdila svoje riječi.

(Glas)