Magazin 20.02.2017.

Aleksandar Petrović, frontmen grupe “Orthodox Celts”: Sada smo svoji i potpuno slobodni

ČITANJE: 3 minute

Beogradski bend „Orthodox Celts“, u Klub studenata Banjaluka, stiže nakon dvije godine, a publika u najvećem gradu Srpske će ih vidjeti 11. marta.

To će ujedno biti i prilika za predstavljanje njihovog šestog studijskog albuma „Many Mouths Shut“, koji je sredinom januara objavljen poslije 10 godina studijskog zatišja.

– Album je jedinstven po mnogo čemu. Dolazi u godini u kojoj imamo mnogo razloga za slavlje – četvrt vijeka našeg postojanja „na ovu skupoću“. Ove godine se navršava i 50 godina od „Seltikovog“ osvajanja Kupa evropskih šampiona, pa je i to za nas razlog za slavlje, a ima ih još – priča Aleksandar Petrović, frontmen grupe „Orthodox Celts“, poznatiji kao Aca Seltik.

Na pitanje zašto se čekala decenija za novi album, odgovara da vrijeme nikada nije bilo mjerilo po kojem su članovi benda određivali da li treba nešto da se objavi ili ne.

– Objavljujemo nešto kada imamo šta da kažemo i kada mislimo da kvalitet toga što objavljujemo zadovoljava najviše standarde, prije svega naše. Bolje 10 godina za dobar album, nego dva albuma godišnje sa kojih ne biste zapamtili ni notu. U odnosu prema muzici i samom bendu, nije se promijenilo ništa i nikada neće. Najveća promjena je u načinu rada. Sada smo dovoljno sazreli i naučili sve što treba da bismo se odvažili da sve, ali bukvalno sve, preuzmemo u svoje ruke: i prava i obaveze, od početne ideje za melodijske linije do produkcije, izdavaštva i distribucije. Drugim riječima, sada smo sami svoji majstori. Potpuno slobodni – ističe Petrović.

Inspiraciju za stihove i muziku, dodaje on, nalaze u svemu.

– Život je, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, sa našim malim ili velikim, glavnim ili epizodnim ulogama, u nekom događaju ili trenutku, inspiracija. Pokazalo se da su tekstovi isključivo moj resor, a da su muzika i aranžmani podijeljeni na, uglavnom, Gruju, Vladu i Laleta, mada sada već svi učestvujemo u stvaranju na svim nivoima – rekao je Petrović.

Omot za „Many Mouths Shut“ radio je Valter Venturi, jedan od najboljih svjetskih strip crtača.

– Nikada bolje i lakše nisam sarađivao ni sa kim. Ispostavilo se da i Moreno Buratini, scenarista, i Valter Venturi, najbolji crtač „Zagora“, znaju za Kelte i da su nas čak gledali i slušali u Italiji, pa je i sama saradnja protekla u fazonu: „Je l’ bi nam nacrtao omot za album?“, njegov odgovor je bio: „Naravno!“. Pokazalo se da sam u pravu kada tvrdim da su najveće zvijezde, koje se osjećaju ostvarenima u domenu u kom djeluju, u stvari, najbolji ljudi – ističe Petrović.

Iako sviraju od 1992. godine, „Orthodox Celts“-i nikada nisu imali teške periode. Govoreći o pjesmama, kaže da mu je, u ovom trenutku, najdraža „King Of The Hill“, zato što odražava njegov stav o svemu onome što se zove „život u savremenim uslovima“. Priznaje da je čovjek koji voli velike bine, jer pružaju mnogo mogućnosti za kreativno izražavanje.

– Tu mislim i na scenografiju, ali i na kompletan doživljaj: od uvodne teme koja nas, praktično, poziva na binu, preko video sadržaja na video bimovima, pa sve do garderobe i kostimografije. Meni je velika bina prirodno stanište – iskren je Petrović.

Na pitanje kako nakon 25 godina publika u Srbiji reaguje na irski folk i keltski rok, kaže: „Isto kao i uvijek! Burno, sa prepoznavanjem svog sopstva kroz muziku! To nam je u genima.“

Banjalučani me oduševljavaju

– Publika u Banjaluci je jedna od najboljih na svijetu. Ne pričam ovo iz kurtoazije ili zato što treba da se kaže već zato što je atmosfera uvijek takva da sve nas zajedno dovodi do gornje granice ekstatičnog raspoloženja. Ono što me je uvijek oduševljavalo jeste to što su Banjalučani uvijek prvi reagovali na nove pjesme tako kao da ih znaju i pjevaju oduvijek. Zato, ne očekujem ništa manje ni ovog puta od publike, kao ni od nas na bini – rekao je Aleksandar Petrović.

(EuroBlic)