Magazin 02.03.2017.

Banjalučka kraljica pletiva: Baka Vida preko 20 godina prodaje priglavke na ulici

ČITANJE: 1 minuta

Pola Banjaluke zna osamdesetčetvorogodišnju baku Vidu Kovačević, koja je zbog ratnih dešavanja s porodicom bila primorana da izbjegne iz Tomine kod Sanskog Mosta. Znak raspoznavanja su, naravno, priglavci koje ova krepka i nenametljiva starica već 21 godinu plete i prodaje na ulicama grada.

Kaže da ima penziju, ali da voli da radi, jer joj je dosadno sjediti. Nekada, u “Titino doba”, bila je domaćica i držala veliko blago (stoku), ovce, tuke, guske, kokoši…

– Nudeći ove priglavke po kafićima, brzo mi prođe dan. Ima ljudi koji kupuju. Proda se. Penzija je mala i ako šta zaradim od ovoga, ja to dam unučadima. Uz ostale obaveze, uspijevam da ispletem jedan par priglavaka dnevno – otkriva baka Vida.

Ona nema preciznu evidenciju koliko priglavaka je isplela i prodala u Banjaluci, ali se priča po gradu da su u pitanju na hiljade pari.

– Zdravlje mi je za sada dobro. Odlično vidim i to mi je važno da bi i dalje mogla da pletem. A i hodam bez problema. Ne boli me još ništa. Dnevno pređem dosta kilometara – kaže baka.

Kovačevićeva navodi da kao podstanar živi sa sinom i unučadima, te da joj je suprug preminuo kada su izbjegli.

– Jedan sin mi je umro godinu dana prije nego što će se zaratiti. Imao je 32 godine… Ipak, živi se. Veseli me četvoro unučadi, a i to što sam postala prabaka, imam dvoje praunučadi -poručuje Kovačevićeva, koja par priglavaka prodaje za 10 KM.

Nada se da će Banjalučani i turisti nastaviti da kupuju njene rukotvorine od vune. Pogotovo što ide zima, a vele da „priglavak glavu čuva“.

(Srpskacafe.com)