Magazin 26.02.2017.

Banjalučka štampa iz 1934: Tuča zbog kelnerice Marice, svi završili iza rešetaka

ČITANJE: 3 minute

”Sinoć se u kafani Jozefine Grabovac zbog lijepe kelnerice dogodila krvava tuča. Tri mladića, Branko Malčević, Mijo Badulović i Ivo Šabić, radnici iz Banjaluke, bili su zaljubljeni u lijepu Maricu, kelnericu u lokalu.

Skoro svako veče oni su bili stalni gosti ove kafane, samo da bi imali priliku da je vide. Svaki od njih udvarao joj se i obećavao ženidbu. Lijepa kelnerica, kao i svaka djevojka koja poslužuje goste po gostionama, bila je uvijek obazriva i ljubazna prema svoj trojici….”

Udvarači došli nakresani

„… Sinoć, kao i obično, sva trojica došli su malo nakresani u kafanu. Odmah su počeli da se udvaraju kelnerici. Sva trojica su sjedili pojedinačno za svojim stolovima. Kelnerica je slučajno ili namjerno bila više naklonjena Šabiću.

Više puta se zadržavala za njegovim stolom. Ovo je strahovito uvrijedilo Badulovića i on je počeo izazivati Šabića, a ovaj je na njegova dobacivanja reagovao, pa je izbila svađa, a zatim i tuča.

S jednom većom cjepanicom Badulović je udario Šabića po glavi. Šabić je istrčao napolje, a za njim i napadač.

Tuča je nastavljena na ulici, a možda bi se i fatalno završila da se nije umiješala policija. Teže povrijeđeni Šabić prevezen je u bolnicu, a Badulović i njegov drug Malčević, koji mu je pomogao u tuči, zadržani su u pritvoru u Crnoj kući. Lijepa kelnerica zbog koje se tuča izrodila takođe je pritvorena.”

************

„Mjeseca marta 1931. godine, radniku Nikoli Melniku prohtjela se šunka. Prohtjev je bio veoma dobar, ali je džep bio prazan, pa se želja nije mogla na pošten način ostvariti. Zato Nikola odluči da šunku negdje ‘digne’. Svoju odluku sproveo je u djelo jedne tamne noći, obio je katanac na vratima sušione Ivana Memona i na jednoj dasci kao tople hljebove, odnio pet šunki. U sušioni je bilo svega deset šunki, ali je on kao duhovit lopov, kako sam kaže, polovinu ostavio vlasniku.

Na suđenju on veli da je bio bez posla, pa je zato ovu krađu izvršio. Nisam htio da gazdu ostavim bez šunke, nego sam i njemu ostavio’. Zajedno s Nikolom, pred sud je izvedena i njegova bivša žena Emilija koja se poslije krađe udala za drugoga. Ona je optužena zato što je znala da je šunka kradena, a ipak je jela. I ona je priznala djelo koje joj se stavlja na teret.”

******************

Autobus za navijače

„Otpočeli su radovi na gradnji velikog hirurškog paviljona pri Banovinskoj bolnici u Banjaluci. U ovom paviljonu biće smještene dvije prostrane operacione sale, dva previjališta, odsjek za porodilje i dva odjeljenja za ležanje sa po 70 kreveta. Izgradnju pomenutog paviljona koji se podiže na teret budžeta Vrbaske banovine, a koji će koštati oko 2.500,000 dinara, preduzeo je inžinjer Marin Bezić, preduzimač iz Zagreba. Svi radovi na ovoj zgradi biće završeni u toku iduće godine.”

**********

„Autobus za navijače ide u Osijek. Kako u nedjelju Krajišnik igra redovnu utakmicu sa Hajdukom, to će u ovoj utakmici, kao i prošli put, prisustvovati i najvatreniji navijači. Uprava kluba stavila je na raspolaganje jedan autobus uz cijenu od 100 dinara, tamo i nazad. Prijave prima g. Jovanović (Feniks), do 10 sati u subotu. Krajišnik će na ovoj utakmici nastupiti sa Podgornikom na centru, koji će se do tog vremena vratiti sa vojne vježbe.”

**********

„Prije dvije noći nepoznati lopov ukrao je iz šupe gđe Lucije Duilović u Budžaku kod Banjaluke jednog pauna vrijednog 750 dinara. Kradljivac je u noći ušao u šupu i iz kaveza uzeo pauna koga ova gospođa već duže vrijeme ima. Policija je povela istragu i za lopovom se traga.”

(mojabanjaluka.info)