Magazin 28.02.2017.

Banjalučki tamburaški orkestar sa Bebekom nastupa opet na jesen

ČITANJE: 2 minute

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka priprema bogatu koncertnu sezonu, a kruna će biti u septembru kada je na Kastelu planiran veliki koncert na kojem će kao gost nastupiti Željko Bebek.

Ljubitelji ove vrste muzike će, nakon velikog novogodišnjeg i koncerta povodom Dana zaljubljenih, imati priliku da u najljepšim tamburaškim kompozicijama uživaju već 8. marta, kada je na repertoaru u Kulturnom centru Banski dvor tradicionalni koncert, poklon ovog orkestra Banjalučankama.

Direktor Gradskog tamburaškog orkestra „Banjaluka“ Spomenko Guzijan najavio je sadržajima bogat i april, kada će povodom Dana grada Banjaluka ovaj orkestar ugostiti Veliki mandolinski orkestar Patre, koji je grad partner Banjaluke.

– Očekujemo da će ovo gostovanje da podstakne saradnju između ova dva grada i na drugim poljima. Gostovanje muzičara iz Patre je rezultat predstavljanja naših tamburaša u ovom gradu prošle godine. Za ovogodišnju posetu najavljeni su brojni sastanci njihovih predstavnika sa predstavnicima banjalučke Gradske uprave, što bi moglo rezultirati još sadržajnijom saradnjom – rekao je Guzijan.

Gradski tamburaški orkestar će u maju biti i domaćin Međunarodnog festivala trzačkih instrumenata “Veče uz prim”, a banjalučke scene biće u znaku najboljih orketsara iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, kao i Evropskog omladinskog tamburaškog orkestra, u kojem sviraju najbolji tamburaši iz sedam evropskih zemalja – kaže Guzijan.

On dodaje da će ljeto biti i u znaku promocije prvog autorskog albuma dirigenta Gradskog tamburaškog orkestra Zlatana Mirića, koja je planirana za jun.

– Ljeto ćemo takođe provesti radno. Dobili smo poziv za festival tamburaške muzike u Parizu, koji se održava u avgustu. Nadam se da ćemo uspjeti da iznađemo finansijsko rešenje, kako bi zasvirali i u ovom gradu – kaže Guzijan.

Banjalučki tamburaši će u septembru za sugrađane prirediti veliki koncert na tvrđavi Kastel, a specijalni gost na ovom koncertu biće Željko Bebek.

Angažmanima tamburaša poraslo je i interesovanje za ovu vrstu muzike, što pokazuje broj upisanih u Školu tambure, koju orkestar organizuje.

– Sredinom aprila organizujemo novi ciklus upisa, a svi oni koji budu imali zapažene rezultate imaće priliku da se prijave na Evropski omladinski tamburaški kamp koji se održava u Temišvaru – navodi Guzijan.

Gostovanja u drugim opštinama

Za ljepotu zvuka tamburice neće ostati uskraćeni ni građani u drugim opštinama BiH.

Spomenko Guzijan kaže da će od marta krenuti sa turnejom, a planirani su nastupi u Prijedoru, Gradiški, Modriči, Doboju i Bihaću. Pored toga, Gradski tamburaški orkestar nastaviće sa prošlogodišnjim projektom decentralizacije, a nastupiće u Driniću, Šipovu i Berkovićima.

(EuroBlic)