Magazin 08.11.2016.

Banjaluka.net o drugom broju “Talasa”: Ostrvo koje zapljuskuju dobri talasi!

ČITANJE: 3 minute

Redakcija portala “banjaluka.net” predstavlja vam sadržaj novog broja časopisa “Talas”, koji se zahvaljujući uredniku Borisu Maksimoviću i vrijednim saradnicima uspio izdvojiti kvalitetom još prije tri mjeseca, kada je objavljen prvi broj.

Drugi broj “Talasa” karakterističan je po tome što ima 192 strane, dakle, 72 više nego prvi i to je prvi u nizu brojeva koji će imati temate.

Tema drugog broja je bježanje, u najvećem broju slučajeva ono bježanje o kojem slušamo svakog dana.

Glumac NPRS Boris Šavija je pohvalio drugi broj “Talasa” ovim riječima: “Autori i njihovi vjerni i vrijedni saradnici se u drugom broju bave temom bježanja. Bave se opsežno, nepristrasno, iz različitih uglova, mijenjajući rakurse i objektive na svojim aparatima, da bi temu što vjerodostojnije sagledali i dali čitaocima na uvid. Donose, uglavnom, lične priče, bez dociranja i nametanja ni “Ostajte ovdje!” niti “Odavde treba bježat!” stavova. Dovoljno mudri i vaspitani da se uzdrže od bilo kakvih savjeta u tom smislu, čini se da se i sami kroz svoje tekstove preispituju na zadatu temu. Vjerujte mi na riječ, radi se o iznimno zanimljivom i kvalitetnim sadržajem bogatom časopisu. U moru žutila, petparačkih novina i internet portala, postoji ostrvo koje zapljuskuju dobri talasi.”

Drugi broj donosi intervjue sa Nikolom Galićem, mladim Banjalučaninom koji upravo počinje da gradi pivaru u svom rodnom selu, Borisom Gverićem i Bojanom Kaurinom, koji su napravili Firm Kontrol, softver za organizaciju proizvodnje s kojim privrednici mogu pratiti proizvodnju s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, kao i intervje sa Ljubišom Savanovićem, organizatorom Gradskog pozorišta “Jazavac”, koje ove godine slavi desetogodišnjicu postojanja. Tu je i intervju sa bendom Pajperov smijeh, koji je upravo izdao svoj prvi album i reportaža o firmi Drvorez iz Ljubačeva.

Takođe, tu je tematska cjelina posvećena temi bježanja koje je osvijetljeno iz niza različitih uglova, kroz muziku, kroz putopise, kroz pojedine lične priče ljudi koji su dugo razmišljali ili još uvijek razmišljaju da li da ostaju ili idu. U ovoj rubrici se nalaze tekstovi Gorana Dakića, Nebojše Krivokuće, Siniše Bundala i Borisa Milanovića.

Posebna poslastica je insert iz romana Zorana Živkovića. Nakon teksta koji je o njemu objavljen u prvom broju, gospodin Zoran Živković, inače, najprevođeniji savremeni srpski pisac, poslao je jedno poglavlje iz svog tada još uvijek neobjavljenog romana i pozvao redakciju “Talasa” na susret tokom Sajma knjiga, koji se na kraju i desio. Zoran Živković nam je tom prilikom rekao da je oduševljen kvalitetom časopisa i obećao da će doći u Banjaluku naredne godine.

Naredna promocija “Talasa” je u Prijedoru, u četvrtak 10. novembra.

Časopis “Talas” može da se nađe u svim knjižarama Kultura, kao i na kioscima Lafka i Minutica.

talas-sadrzaj