Magazin 25.01.2017.

Banjaluka: Održan Svetosavski bal

ČITANJE: 1 minuta

Drugi Svetosavski bal održan je u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor. Bal je organizovalo Kulturno umjetničko društvo Sveti Sava iz Banjaluke. Osnovna ideja organizacije Svetosavskog bala je njegovanje tradicije u čast prvog srpskog prosvjetitelja, sv. Save.

Uz muziku i igru posjetioci bala imali su priliku da vide kostime i koreografiju koju su pripremili članovi Kulturno umjetničkog društva sv. Sava i njihovi prijatelji i gosti. Na drugom Svetosavskom balu pored solista iz ansambla KUD-a “Sveti Sava”, nastupili su Marija Šestić, Marko Cvijić, Saša Berendika, profesori Akademije umjetnosti Snježana Popović Vuleta i Željka Jovanić.

Program bala ove godine bio je zasnovan na starogradskim narodnim igrama i raskošnim kostimima živopisnih boja kojima su organizatori bala nastojali da dočaraju atmosferu svetosavskih balova s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Bal je proglasio otvorenim zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić izrazivši uvjerenje da će uz pomoć Gradske uprave Svetosavski bal u Banjaluci postati tradicionalana manifestacija.

(RTRS)