Magazin 11.02.2017.

Barbara Lansijers, rediteljka z Njujorka: Pozitivne promjene u kulturi Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Mladi umjetnici u Banjaluci dobili su priliku da uče od pozorišne rediteljke Barbare Lansijers iz Njujorka koja im je nesebično prenijela znanje i iskustvo na dvodnevnoj radionici.

Studenti banjalučke Akademije umjetnosti bili su veoma zainteresovani da nauče nešto novo pa su znatiželjno dolazili u Narodno pozorište Republike Srpske gdje je radionica održana.

Njujorškoj rediteljki ovo nije prvi dolazak u Banjaluku, bila je već prije dvije godine, kada je i odlučila da će ponovo doći. Njenu ideju podržali su i na Akademiji pa je, na radost mladih stvaralaca, predstavila dio bogatog znanja i iskustva.

Tako su studenti u četvrtak i petak bili učesnici veoma zanimljive radionice, što je za njih potpuno novo iskustvo. Iako je održana u pozorištu, nije predviđena samo za glumce, reditelje i pisce. Vrata su bila širom otvorena i za likovne umjetnike, fotografe i snimatelje.

– Boraveći prošli put u Banjaluci više sam se upoznala sa lokalnom likovnom scenom koja mi je, inače, bliža od pozorišne i muzičke. Međutim, kroz ovu radionicu upoznala sam i umjetnike drugih profila. Vidim da se ovdje dešavaju pozitivne promjene u kulturi – kaže Barbara Lansijers.

Na radionici je bilo 17 studenata, a rediteljka ističe da je prezadovoljna kako je sve proteklo.

– Osim što sam bila mentor, i sama sam učestvovala u radionici i upoznala sam mlade ljude koji žele da stvaraju – rekla je rediteljka.

Program radionice obuhvatio je odnos prostora i umjetnika, odnosno svih učesnika predstava.

– Poželjno je da učestvuju i dramski pisci, reditelji, fotografi i snimatelji i likovni stvaraoci, jer svi oni imaju svoj doprinos na sceni – objasnila je Lansijers.

Svoju ulogu u radionici imaju i muzičari.

– Sve sam to djelimično preuzela od moje mentorke i rediteljke An Bogart. Riječ je o jednoj vrsti metoda koji se primjenjuje u pozorištu i ima devet tačaka koje sam objasnila mladim banjalučkim umjetnicima – kaže Barbara Lansijers.

Novi dolazak

– Nisam uspjela da pogledam nijednu od predstava u banjalučkim pozorištima. Pošto sam već dogovorila novi dolazak, tada ću se sigurno potruditi da odem na neko od izvođenja – kaže Barbara Lansijers.

(Glas)