Magazin 13.03.2016.

Biljni čajevi iz vaše bašte

ČITANJE: 2 minute
caj
Jeste li ljubitelj čajeva? Ako jeste, sigurno znate kako onaj od svježe osušenih biljaka nije ni nalik onom iz filter kesice. Evo koji su to biljni čajevi koje možete sami uzgajati.

Kada uzgojite vašu čajnu baštu, mogućnosti su beskonačne, možete eksperimentisati tražiti svoju savršenu mješavinu, možete ih čak i miješati sa svojim omiljenim zelenim ili crnim čajem. Prije nego krenete evo nekih osnova kad je pravljenje čaja u pitanju.

Biljni čajevi – priprema i sušenje

Prije nego ostavite vaše biljke da se suše obavezno ih dobro očistite od loših i uvelih listova, grančica i cvjetova

Najbolje vrijeme za branje izdanaka je rano jutro, nakon rose, ali prije jakog sunca

Prije nego počnete da konzumirate nove vrste čajeva kosultujte se sa vašim ljekarom.
Biljni čajevi – uzgoj biljaka

Kamilica spada među sigurno najpopularnije vrste čajeva, a to je zbog njezinog umirujućeg dejstva. Kamilica je jednogodišnja biljka kojoj je potrebno dosta prostora za uzgoj. Čaj se pravi od sušenih cvjetova, cijelih ili smrvljenih.
Menta je čaj koji ne sadrži kofein i veoma je osvježavajuć, a blagotvorno djeluje na stomak i stomačne probleme. Menta je veoma laka za uzgoj i može nići gotovo svugdje ali loše utiče na druge biljke pa preporučujemo da je sadite u saksijama ili malo dalje od ostalih biljaka. Menta je sjajna za hladne čajeve ljeti.

Šipurak je biljka koja u sebi sadrži gotova 20 puta više vitamina C nego što ga ima u narandži. Malo je teži za uzgoj od ostalih biljaka , ali ako se dobro brinete o njemu uspjećete. Šipurak je višegodišnja biljka.

Matičnjak je veoma zdrava biljka, a miriše kao najukusniji ljetnji desert. Iz iste je porodice kao i menta zato je potrebno da je prvo posadite u saksiju pa da je presađujete. Ako je posadite jednom trebalo bi da niče i narednih godina.

Ruzmarin, pored toga što je veoma ukusan začin može da posluži i za isto tako ukusan čaj, a vjeruje se da poboljšava pamćenje i koncentraciju. Ruzmarin voli dobro isušeno zemljište i zato ga posadite na dobro osunčanom mjestu.

Koji su biljni čajevi vama najdraži? Imate li ih u svojoj bašti?

(Lifepressmagazin.com)