Magazin 13.02.2017.

„Boje zvuka“ u Banjaluci će postati tradicija

ČITANJE: 2 minute

Klub audiofila „kaBL“ u Banjaluci čine ljubitelji muzike i audio opreme, čiji je cilj da gaje i šire umijeće slušanja muzike i kulturu življenja.

Ovo udruženje, u oktobru prošle godine, osnovali su Miroslav Samardžić, Željko Kajkut i Andrej Žole, a klubu je pristupio i banjalučki pisac Ranko Risojević, kao jedan od najstarijih audiofila u Banjaluci i vrstan poznavalac klasične muzike.

– U vreme kada su se u Banjaluci ugasili mnogi kulturni festivali, mala grupa istinskih zaljubljenika u umetnost odlučila je da organizuje prvu multimedijalnu izložbu u BiH naziva „Boje zvuka“. Tom prilikom predstavili su se i izlagači vrhunskih HI-FI sistema iz cele regije: Slovenija, Hrvaska, Srbija, BiH, te banjalučki samograditelji. Mnogi svetski brendovi tada su po prvi put prezentovani u BiH. Bilo je tu i slikarskih radova studenata i profesora fakulteta NUBL, fotografija Slobodana Rašica Bobare, te tri koncerta. Održane su i radionice i stručna predavanja. Sada imamo članove ne samo iz Banjaluke, već i iz Mostara – objašnjava Samardžić.

Članovi kluba, dodaje on, već sada rade na organizaciji ovogodišnjih „Boja zvuka“, jer žele da one postanu tradicionalne.

– U narednom periodu organizovaćemo više radionica i koncerata. Pored toga imamo još mnogo planova koje ćemo, nadamo se, realizovati kada uspemo da dobijemo prostor, u kojem će se održavati edukativne radionice, slušaonice, izložbe. Ako to ostvarimo, Banjaluka će biti bogatija za jedno kulturno mesto, namenjeno svim ljubiteljima lepih umetnosti – rekao je Samardžić.

muzicka oprema

Prve „Boje zvuka“, dodaje on, ne bi uspeli da realizuju da nisu imali razumevanje i pomoć prijatelja i sponzora. Nadaju se da će njihovu podršku imati i ubuduće.

Ovaj klub na prvim „Bojama zvuka“ podržali su i klavirski duo: Nevena Kežić i Lana Savić, bendovi „Combine quartet“ i „Moondance & Vanjom Mišić“. Radionice i stručna predavanja na teme osnovi teorije zvuka: fizička i fiziološka akustika i uticaj kvaliteta reprodukcije na percepciju muzike, vodio je Ninoslav Dobrijević.

Grad muzike i talenata

Klubovi audiofila postoje u celom ragionu. Svi oni, prema rečima Miroslava Samardžića, rade na promociji dobrog zvuka.

– Svi izlagači su bili oduševljeni, kako našom organizacijom, tako i Banjalukom, te su odmah potvrdili dolazak i na ovogodišnje „Boje zvuka“. Pošto su čuli i izvođenje naših muzičara o Banjaluci su poneli utisak kao gradu muzike i talenata, što je danas prava retkost – smatra Samardžić.

(blic)