Magazin 14.03.2016.

Da li muškarci više pate zbog raskida?

ČITANJE: 1 minuta
raskidi
Muškarci depresivno stanje svjesti pokazuju na drugačiji način od žena. Žene su uglavnom veoma bliske sa članovima porodice i prijateljima, pa sa njima mogu da odboluju i brže se oporave.

Opšte je mišljenje da žene više pate poslije raskida, ali naučnici su više puta oborili ovu tvrdnju. Oni su pokazali da su pripadnici jačeg pola zbog ljubavnog kraha skloni depresiji koliko i dame, ako ne i više. Istraživanje objavljeno u magazinu JAMA Psychiatry otkriva da muškarci depresivno stanje svjesti pokazuju na drugačiji način od žena.

Studija, sprovedena na Univerzitetu Sjeverne Karoline, otkrila je da padovi i usponi u vezi na njih više utiču nego na djevojke. Na uzorku od 1.000 ispitanika, uzrasta od 18 do 23 godine, ispostavilo se da su momci ranjiviji poslije raskida, iako glume da su hrabri i jaki. Zašto je to tako, pokušala je da objasni dr Robin Simon, vođa istraživanja:

– Za mlađe muškarce partnerka je primarni izvor intimnosti, dok su žene uglavnom veoma bliske sa članovima porodice i prijateljima, pa sa njima mogu da odboluju i brže se oporave – kazala je Simonova.

Rezultati su pokazali i da stres koji dožive usljed razilaženja sa devojkom više utiče na mentalno zdravlje momaka. Da to ne bi ostavilo ozbiljne posljedice, stručnjaci savjetuju da otvoreno razgovaraju sa svojim prijateljima, kako bi što prije prevazišli bolnu fazu i iz raskida izvukli korisne lekcije za ubuduće.

(Novosti.rs)