Digitalna ostavština akademika Vlade Miloševića

vlado milosevic

Digitalna ostavština akademika Vlade Miloševića privlači veliku pažnju korisnika, a sajt vladomilosevic.rs.ba godišnje ima oko 3.500 posjeta.

Direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke RS, ustanove koja je radila projekat, Ljilja Petrović kaže da je ova cifra zadovoljavajuća jer se radi o, prije svega, stručnom sajtu. Ono što je posebno interesantno je da najviše posjeta ima iz Srbije.

Digitalizacija ostavštine Vlade Miloševića jedan je od najvećih projekata iz ove oblasti urađenih do sada kod nas, a obuhvatio je svu građu vezanu  za lik i djelo poznatog srpskog akademika, kompozitora, etnomuzikologa, horovođe i pedagoga.

– Najveće interesovanje posjetilaca vlada za Miloševićeve notne zapise. Sada se na jednom mjestu mogu naći vokalna djela za horove, instrumentalna, te muzičko scenska djela. Osim toga, u digitalnom obliku mogu se naći i knjige, kritike, radio i televizijske emisije, te studije i tekstovi iz novina. Svi oni kojima su potrebni podaci o životu i radu Vlade Miloševića sada ne moraju da dolaze u biblioteku ili da odlaze na Akademiju umjetnosti i u Muzej RS, sve mogu konačno da pronađu na računaru – navodi Petrovićeva.

Projekat “Vlado Milošević – muzički vizionar” finansijski je podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a za digitalizaciju djela Vlade Miloševića korištena je građa iz fonda Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Muzeja Republike Srpske, te građa iz privatnih kolekcija profesora Milorada Kenjalovića i književnika Ranka Risojevića.

ljilja petrovic

-Svesrdnu pomoć i podršku projektu pružile su i Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ iz Beograda, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ iz Tuzle – rekla je Petrovićeva.

Ove godine u NUB RS planiraju da formiraju stručno i savjetodavno tijelo, kako bi se napravili prioriteti za buduću digitalizaciju.

– Cilj digitalizacije je zaštita građe, te brz i jednostavan pristup informacijama. U tom smislu smo u dogovoru sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, koja je puno toga uradila na polju digitalizacije, kako bi uskladili programe i još više pojednostavili pretraživanje – rekla je Petrovićeva.

Istaknuti Banjalučanin

Vlado Milošević je radom najviše zadužio Banjaluku. Životni vijek je posvetio je muzici, a bio je i osnivač je i direktor Muzičke škole u Banjaluci, koja danas nosi njegovo ime. U njegovom bogatom stvaralaštvu ističu se harmonizacije i obrade za hor, solo pesme, orkestarska djela i prva bh. opera “Jazavac pred sudom”.

Bio je strastveni ljubitelj narodnog pjevanja, sakupio je četiri knjige etnomuzikoloških zapisa, a autor je i knjige o sevdalinki, te dve zbirke pjesama o NOB-u i knjige “Ravna pjesma”.

(blic)

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te