Magazin 20.02.2017.

Dječije pozorište obogatilo repertoar: Maša i Medo donijeli radost

ČITANJE: 2 minute

Predstava “Maša i Medo” već je omiljena brojnim banjalučkim mališanima, iako je do sada imala tri izvođenja.

Od premijere, održane u petak uveče, na velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske do jučerašnjeg igranja djevojčice i dječaci zavoljeli su likove iz crtanog filma, koje su sada vidjeli i uživo. Za ovu pozorišnu magiju najzaslužniji je reditelj Aleksandar Pejaković, koji je još jednom dokazao da mu savršeno odgovara rad na predstavama u teatru za djecu.

Istoimeni popularni crtać osvojio je srca mališana još prije nekoliko godina, a svaka nova generacija obožava simpatičnu djevojčicu Mašu i njenog prijatelja Medu. Sa mnogo smijeha, osmijeha, aplauza i plesa djeca su dočekala ove simpatične junake i sigurno je da će ova biti najizvođenija predstava ove godine u Dječijem pozorištu RS.

Glumica Đurđa Babić odlično se snašla u animaciji lutke koja neprestano smišlja nove zavrzlame.

– Mašu animiram čas ispod scene, čas iznad scene i tako u krug, pa baš nisam imala uvid u to kako je publika reagovala na prvom izvođenju. Kao animator moram u stopu da pratim Mašu i njene nestašluke, pa sam zaokupirana obavezama iza scene. Međutim, komentari nakon predstave su bili čak i euforični – kaže Babićeva, napominjući da odgovorno prihvata rad na svakoj ulozi.

Dodaje da bez obzira na kompleksnost koju neka predstava podrazumijeva, u fizičkom ili umjetničkom smislu, pronalazi način i put da ulogu definiše i ostvari sa velikom radošću.

– Generalno, mučno je u procesu rada gledati pojedince koji su zalutali u ovaj posao pa s odbojnošću prilaze radu. Kada ste profesionalac i umjetnik sa nestrpljenjem se hvatate u koštac sa svim problemima koji su svaki put izazov – priznaje Babićeva.

Zorana Šuman imala je zadatak da što vjernije dočara Medvjedicu, koja je zarobila srce Mašinog najboljeg prijatelja – Mede Miška.

– Djeca se kroz predstavu edukuju i uživaju sa svojim omiljenim likovima. Klasična muzika, autentične lutke, dobri kostimi, pored sjajne animacije, razigrane scene, elementi su koji daju pečat ovoj predstavi – primjećuje Šumanova.

U glumačkoj ekipi su i Aleksandar Blanić, Snežana Milidrag, Saša Terzić, Ana Anđelić, Željko Milićević. Kao gost pridružio im se Dragan Vučić, student glume banjalučke Akademije umjetnosti u klasi profesora Željka Mitrovića.

Bajkovito dvorište

– Komad za djecu “Maša i Medo” je koncipiran kao transpozicija u kojoj je briljantna animacija iz crtanog filma zamijenjena “specijalnim efektima”, koji djeci predstavljaju bajkovito dvorište mede Miška i nestašne djevojčice Maše – kaže Aleksandar Pejaković.