Magazin 21.07.2016.

(FOTO) Banjalučani, zavirite u srpski Rok muzej!

ČITANJE: 1 minuta

Ovogodišnji Demofest, nakon uvodnog otvaranja, počeo je izložbom fotografija Bojana Vasiljevića iz Beograda, nazvanom “Total Experience” i postavkom “Rok muzej”.

Rok muzej je projekat Instituta za savremenu muziku, organizacije koju su pokrenuli Miroslav Cvetković Cvele, basista Bajaginih Instruktora, Branimir Lokner, rok novinar i kritičar, te Srđan Stojanović, direktor Instituta, uz podršku kolega i rock entuzijasta.

rok muzej1

Oni za sebe kažu da su grupa entuzijasta koja je sebi postavila za cilj da u Beogradu napravi Rok muzej, u kojem bi ravnopravno bilo predstavljeno stvaralaštvo umjetnika iz cijele Srbije.

– Za početak smo osnovali Institut za savremenu muziku i pokrenuli inicijativu za osnivanje muzeja. Vodila su nas dva motiva: Prvi je što je istorija domaće popularne muzike dovoljno bogata i ne zaostaje ni za jednom svjetskom metropolom, bilo u kvalitetu ili kvantitetu, a drugi je bila potreba da se sačuva i održi sjećanje na vrijednosti te muzike i kulture, što je u današnjem trenutku apsolutno neophodno – ističu oni.

rok muzej2

Rok muzej bi trebalo da osim stalne i putujuće postavke obuhvati i druge aktivnosti kao što su “Kuća slavnih”, edukacija, tribine, predavanja, radionice, projekcije tematskih filmova itd.

U okviru izložbe mogu se vidjeti knjige, novinski isječci, muzički instrumenti, scenska garderoba, časopisi, omoti ploča te stare fotografije.

rok muzej3

Druga izložba, pod nazivom “Total Experience”, je foto priča Bojana Vasiljevića koji je fotografisao preko 1000 koncerata!

koncerti

Obe izložbe možete pogledati u banjalučkom Domu omladine tokom trajanja festivala.

(banjaluka.net)