Magazin 27.02.2017.

(FOTO) Banjaluka: 120 šarplaninaca na jednom mjestu

ČITANJE: 1 minuta

Dvanaesta izložba šarplaninaca u organizaciji Šarplaninac kluba “Krajina” okupila je 120 pasa ove rase, a prema riječima sudija, jedna je od najboljih u regionu.

Obrad Đokić, kinološki sudija, koji je radni vijek proveo u MUPu Srbije na obuci pasa, rekao je da je ponosan na Republiku Srpsku, jer na ovim prostorima postoje samo dvije velike izložbe šarplaninaca.Kada je riječ o ocjenjivanju, sudija gleda sve, od vrha njuške do repa.

“Sudija pred sobom ima idealnu standardizovanu sliku šarplaninca, a sve što odudara odbija se i penalizuje i tako se psi rangiraju ili diskvalifikuju. Pored izgleda, sudija posmatra karakter psa od ulaska u ring i ako je plašljiv ili nedovoljno socijalizovan, to mu je veliki minus”, kazao je Đokić.

sarplaninac izlozba banjaluka

Duško Kuzmanović, predsjednik Šarplaninac kluba “Krajina”, istakao je da mu je drago što su uspjeli stati rame uz rame sa Smederevskom Palankom, koja je najpoznatija u ovom domenu i napraviti jedan novi brend u Banjaluci.

“Između ostalih, došli su nam ljudi iz Italije koji pišu knjige o šarplanincima”, kaže Kuzmanović.

Pored pehara i hrane, koji su namijenjeni pobjedniku, od ogromnog značaja je i rejting psa.Mladen Lakić iz Mrkonjić Grada došao je prvi put na ižložbu sa šestogodišnjim psom Bigorom.

sarplaninac

“Drago mi je što je ovo postala masovna izložba”, rekao je Lakić.

Pokrovitelj ove manifestacije je grad Banjaluka i Kinološki savez RS, a izložbu su posjetili vlasnici pasa iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije, BiH, Češke, Italije i Makedonije.

sarplaninci izlozba

(Nezavisne)