Magazin 05.02.2017.

(FOTO) Evo kako su nastali neki od kultnih banjalučkih kafića

ČITANJE: 5 minuta

Mnoge kafane, kafići i diskoteke danas nose moderna imena i u njima je enterijer sve moderniji, ali nekako pomalo liče jedna na drugu, te iako su u njima zastupljeni dizajnerski trendovi, često gosti s istančanim ukusom kažu da nemaju dušu.

Međutim, nisu sva ugostiteljska mjesta takva, pa u Banjaluci ima nekoliko kafića koji su dobijali nazive prema likovima iz poznatih kultnih serija ili filmova. U njima se kafa može popiti dok omiljeni junak sa TV ekrana pravi društvo, bar preko fotografije.

Zbog neobičnih naziva, mnogi se pitaju kako su vlasnici dolazili na ideju da izaberu baš ta imena i tematiku, koja danas plijeni pažnju i privlači goste da svrate u njih.

Prva kafana u Banjaluci otvorena je još 1617. godine, a od tada ih se namnožilo poprilično, pa ih sada u ovom gradu ima čak oko hiljadu. Ipak, nekoliko njih se danas vode kao “kultne”.

KAFE “MARATON”

Ovaj kafić je uređen po uzoru na kultni film “Maratonci trče počasni krug”, gdje se već 20 godina, u kući uređenoj identično onoj Topalovića, okupljaju različite profesije i generacija. Na ulazu će vas dočekati gazda kuće, besmrtni Pantelija Topalović, čija je glava nacrtana na udarnom zidu lokala i gdje još piše “Pantelija is not dead”, a ostatak familije filmski život proživljava na njenim zidovima.

Kuća u kojoj se “Maraton” nalazi stara je preko 200 godina. Grede koje drže nadstrešnicu malo su mlađe od kuće i ručno su tesane. “Maraton” posjećuju poznati pisci, pjesnici, glumci, muzičari, sportisti, turisti znatiželjnici i mnogi drugi, a za ugođaj su se pobrinuli vlasnik Gogson uz veliku pomoć konobara Čorbe, Popa i Deje i uz pomoć zaslužnih “maratonaca”.

maraton banjaluka

“Poseban udio u stvaranju legende ima vlasnik kuće Mlađo i njegova porodica, koji nas godinama trpe i podržavaju u ideji. ‘Maraton’ je kultno mjesto koje je pronašlo svoje mjesto u istoriji grada”, kaže Goran Ratković Gogson.

Dodaje da sve na zidovima “Maratona”, cigle, polica s knjigama, uramljena Kristina kad je bila mala beba, kao i slike zaslužnih banjalučkih maratonaca, naslikao je banjalučki slikar Ivan Stanišić Brada. I prije nego što gosti uđu u “Maraton”, susretnu se s pogledom Pantelije lično.

Gosti koje smo zatekli tamo kažu da vole “maratonski” da ispijaju kafu ili pivo u ovako uređenom kafiću, a mnogi znaju citate iz ovog kultnog filma.

“PECKHAM PUB”

Tematski posvećena jednoj od najpopularnijih britanskih TV serija pod nazivom “Mućke”, “Peckham Pub” je kafana sa dušom. Otvorena je u novembru 2006. godine na ideju dva druga, Đorđa Macanovića i Davora Tešića.

“Budući da smo Đorđe i ja dugo vremena planirali da otvorimo kafanu za našu dušu, Đorđev brat Milan predložio nam je da to bude kafana koja bi bila univerzalna za sve generacije, i onda samo skontali da su ‘Mućke’ serija koju su svi gledali i koju će gledati narednih sto godina”, kaže Davor.

Dodaje da je to od počeka krenulo kao rokenrol kafić, gdje su prvenstveno dolazili njihovi prijatelji i poznanici.

“Kasnije se to razvilo u nešto drugo, sad imamo ljude koji dolaze iz svih profesija, studenta, školaraca… To su ljudi koji se nalaze u nekoj rokenrol priči”, istakao je Davor.

peckam pub banjaluka

Ipak, gosti koji su s njima od kada je kafana otvorena imaju “svoj dio” kafane uz šank. Ističe da se veliki broj njihovih gostiju, gdje god da odu, vrati u kafanu u koju kao suvenir donesu flašu piva.

“RENE  ALO, ALO”

Da je serija “Alo, alo” imala svoju publiku i veliku popularnost, i da je to tako i dalje, dokaz tome je lokal u Banjaluci, koji je otvoren prije deset godina pod nazivom “Rene Caffe”.

“Vlasnik kafane je kao klinac bio ljubitelj serije ‘Alo, alo’ stalno je gledao tu seriju. Pošto je i sam ugostitelj po zanimanju, uvijek je imao želju da otvori neki lokal da bude kultni”, rekla je Brankica, radnik “Rene Caffea”.

Rene, Edit, Ivet, poručnik Gruber, dobro poznati likovi na fotografijama posmatraju vas dok uživate u ispijanju kafe. Na televizoru se stalno emituje serija.

“Cilj je bio napraviti ambijent koji će goste odvesti u svijet kultne serije. Trebalo je dugo vremena da se sakupe sve te stvari koje bi podsjećale na seriju ‘Alo, alo’. Zadnji eksponat je ovaj klavir, koji je Dalibor, vlasnik kafane, dobio od jednog prijatelja, pošto i u seriji takođe ima klavir. A, ovaj je star 180 godina”, kaže Brankica.

kafic rene banjaluka

Kako kaže, lik Renea je mamac za turiste.

“Od turista tu je najviše Slovenaca, i oni su baš prijatno iznenađeni kad pogledaju stvari i fotografije. Ali, bili su i Englezi, Francuzi, čak i Kinezi, a u zadnje vrijeme dolazi i dosta Rusa”, dodala je Brankica.

Što se tiče gostiju, uglavnom su to svakodnevni posjetioci, od studenata, koji dolaze i uče, do starijih, koji dođu na jednu šoljicu kuvanog vina. Kako kaže Sanja Bojić, koju smo zatekli u kafiću “Rene”, ovdje je jedna domaćinska atmosfera.

“Sviđa mi se što nije tipična kafana, već ima svoj pečat. Čak može da se naruči i domaća kafa”, rekao je jedan od gostiju.

“CHEERS”

Ovaj lokal naziv je dobio po seriji “Cheers” . Okosnica serije ”Kafić uzdravlje” je grupa lokalnih stanovnika koja se okuplja kako bi pila i zabavljala se. Iako je “Cheers” imao radnju uglavnom oko stalnog ansambla likova, povremeno su mu pomagali gostujući glumci. U mnogim epizodama su se pojavljivale i slavne ličnosti tumačeći same sebe.

Kako kaže konobar, na ideju da kafić ponese ovakav naziv došao je gazda, budući da je volio seriju koja se emitovala kada je on otvarao kafanu.

cheers banjaluka

“Gosti su stalni. Svaki dan dolaze isti i mali je broj pridošlica, tako da je ovo jedna kućna atmosfera”, kaže konobar.

Bez obzira na to za koji kafić da se odlučite, mi vam želimo da kafu, prije svega, ispijate u prijatnoj atmosferi, ali i još prijatnijem društvu.

(Nezavisne)