Magazin 05.02.2017.

(FOTO) Odjeća s pečatom “Dressmaker Sanja”

ČITANJE: 3 minute

Volani su hit detalj ove sezone. U ovoj godini nastavljamo s resama, kariranim dezenima i čipkom s novim bojama, tu će prednjačiti sve nijanse žute i ružičaste, te prugice i cvjetni print, kaže Sanja Babić, dvadesetosmogodišnji konfekcionar krojač iz Slatine, opština Laktaši.

Kreiranje i šivenje su njena velika ljubav kojom se bavi već 13 godina. Osnova kreativnosti je, smatra Sanja, kako korištenje mašte, tako i ljubav prema stvaranju. A šivenje je jedinstven spoj kreativnog izraza i praktičnosti.

“Htjela sam da kreiram za djevojke modele koji su neobični i različiti od već viđenih. Ovo je, zapravo, prvo moj hobi pa tek onda posao. Moja mašta je postala stvarnost”, oduševljeno priča Sanja i dodaje da se nikad nije prestala usavršavati u struci i da nikada neće.

dressmaker sanja

Iza sebe već ima deset godina radnog staža stečenog u nekoliko firmi. Šije haljine, suknje, tunike, majice, prsluke, jaknice, žaketiće. Inspirišu je ljubav, priroda, boje, vrste materijala. Najviše voli kreirati haljine za prijateljice. Kaže da zajedno uživaju u poigravanju s mogućnostima koje im pružaju materijali, boje i sve budu zadovoljne na kraju.

“Moje radove naručuju djevojke, djevojčice koje vole romantične i opuštene dnevne kombinacije, ali i majke za sebe i svoje kćerkice iste kombinacije s nekim unikatnim ili šik detaljima”, priča Sanja i prisjeća se da je bilo neobičnih zahtjeva, pogotovo kada su u pitanju djeca.

Još ne razmišlja o proširenju proizvodnje jer za to trebaju velika sredstva. Trenutno radi na proljećnoj kolekciji, koju će prezentovati na svojim Facebook i Instagram profilima pod nazivom “Dressmaker Sanja”.

dressmaker sanja 1

Iako u današnje vrijeme gotovo sve može da se kupi i po nižoj cijeni, Sanja je zadovoljna brojem mušterija. Pohvale je dobijala i od ljudi iz struke, ali njeni kupci su joj ipak najvažniji. Najviše radi za kupce iz Gradiške i Banjaluke, a cijena zavisi od materijala i modela. Uglavnom je prilagođena svačijem džepu. Uz šuškanje tkanina Sanji dolaze ideje, primjenjuje stručna znanja i vještim rukama “oživljava” skice. Od ideje do gotovog odjevnog komada dolazi u nekoliko koraka.

“Proces kreiranja počinje od modela, npr. ako je u pitanju haljina – u zavisnosti kome je namijenjena biram vrstu materijala, model, za koju je priliku i slično. Prvo sve isplaniram do detalja, a onda počinje stvaranje. Šivenje je dinamično, kreativno i za svakoga ko želi biti sam svoj majstor”, savjetuje Sanja.

dressmaker sanja 2

Za mjere se dogovara preko poruka ili telefonskih poziva.

“Izradu odjevnih komada radim pomoću šablona za odgovarajući model. Sve šijem na jednoj mašini koja ima sve potrebne operacije. Neki detalji se ručno našivaju”, priča nam ova snalažljiva djevojka.

Najviše voli kreirati haljine, koristi italijanske materijale i, naravno, nosi svoje kreacije. Svim mladim ljudima poručila je da budu pozitivni, vrijedni, skromni, umjereni i da slijede svoje snove.

(Nezavisne)