Magazin 16.03.2016.

(FOTO) Zavirite prije svih na izložbu godine: Hirst u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
hirst
Izložba Damiena Hirsta New Religion, jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u BiH u posljednje vrijeme. Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, smješten u bivšoj austrougarskoj željezničkoj stanici u centru Banjaluke, zadovoljio je visoke kriterijume za postavku zanimljive kolekcije najskupljeg i najkontroverznijeg umjetnika današnjice.

Izložbom Nova religija Hirst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put.

Organizator izložbe je British Council, čija direktorica Larisa Halilović ističe:

-Za nas je ovo veliki događaj. Ovoliki interes za savremenu umjetnost, činjenica da su mnogi umjetnici i novinari stigli iz Sarajeva, daje nam nadu da kultura ima budućnost. Ime Damiena Hirsta mnogo znači, ali to ne podrazumijeva da će se izložba svima dopasti ili da će svi razumjeti njegov rad.

Važno je da je Muzej Republike Srpske uspio ostvariti saradnju s galerijom Paul Stolper iz Londona, koja je bazični Hirstov izlagački prostor, te dati ovo publici. Ova izložba prikazuje inovaciju i različitost Velike Britanije kroz rad jednog od najznačajnijih umjetnika današnjice. Izložba je zaista impresivna.

British Council ovom izložbom obilježava 20 godina postojanja.

Izložba je prvi put postavljena 2005. godine u galeriji Paul Stolper, a nakon toga je putovala po mnogim zemljama. Osnivač galerije, gospodin Stolper, izjavio je:

-Ovo jeste velika izložba, ali s praktične strane i vrlo zahtjevna. Do sada smo bili u Veneciji, Moskvi u mnogim ogromnim galerijskim prostorima, a izložbom u Banjoj Luci počinje balkanska turneja. Svaki put kada vidim novu galeriju i novu zemlju, uvijek sam impresioniran, a u tom smislu sam zaista zadivljen entuzijazmom i timskim radom ljudi u ovom Muzeju.

Izložba Damiena Hirsta Nova religija zvanično se otvara sutra u 19, a trajaće do 27. maja. Ulaz u na izložbu je besplatan, a Muzej savremene umjetnosti u Banjoj Luci otvoren je svaki dan od 10 do 22 sata.

HIRST1 hirst6 hirst8 hirst21 hirst31 hirst41 hirst51 hirst91

(Radiosarajevo.ba)