Magazin 23.02.2017.

(FOTO) Zavirite u “Spavaću sobu mojih roditelja”

ČITANJE: 2 minute

Izložba banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića pod nazivom “Spavaća soba mojih roditelja” otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Riječ je o najnovijem projektu Mladena Miljanovića koji predstavlja seriju radova nastalih u posljednje tri godine, a na izložbi je premijerno prikazano 12 radova podijeljenih u dvije cjeline.

Prva cjelina obuhvata radove u kojima dominiraju slika, tekst i zvuk za koje umjetnik koristi dom u kojem je proveo djetinjstvo kao sirov materijal za svoj rad, dok u drugoj cjelini Miljanović koristi umjetnost da fiksira probleme koji ugrožavaju svakodnevno življenje.

Centralna tačka cjelokupne izložbe je idilična foto tapeta, nesuđeni dekorativni objekt roditeljske spavaće sobe, iz koje se razvila ideja objedinjujućih tematskih cjelina medijski profilisanih kroz performans, procese istraživanja, prostorne instalacije, objekte i crteže na mermeru, konceptualne refleksije na ključne repere iz istorije umjetnosti.

mladen miljanovic izlozba

Na otvaranju izložbe autor je izveo performans „Počasna straža“ – u stavu mirno vikao je “Mirno!”. Performans je trajao nekoliko sati.

„Spavaća soba mojih roditelja“ Mladena Miljanovića je istovremeno veoma lična i istovremeno svima poznata priča, koja izgleda, zvuči i miriše kao većina naših spavaćih soba prije 20ak godina.

Izložbu je otvorio Edelbert Kob, istoričar umjetnosti i dugogodišnji direktor Mumok muzeja u Beču, a o Mladenovom radu govorio je i rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga.

“Miljanović pita šta to znači govoriti o identitetu i sukobu u regionu koji već decenijama postoji u istorijskom ‘međuvremenu’. Umjesto da nudi spremne odgovore, njegova izložba kritički preformuliše ovo pitanje kroz lične narative i estetiku lokalnog. Suprotstavljajući ličnu i univerzalnu borbu, u radovima koji čine ovu izložbu, Miljanović jasno ističe da je došao trenutak u kome se treba odlučiti da li će naše društvo u budućnosti biti kultura komemoracije i narativ konflikta ili kultura življenja i napretka u kome ćemo napokon pronaći istinsku ljubav”, zapisala je kustos izložbe dr Sarita Vujković u predgovoru kataloga izložbe.

U katalogu se nalaze i tekstovi Rone Kopečki, istoričarke umjetnosti i kustoskinje ACB galerija iz Budimpešte i dr Uroša Čvore, profesora teorije savremene umjetnosti ”UNSW” iz Sidneja.

Izložba je otvorena do 10. aprila 2017.godine.

Pogledajte nekoliko fotografija sa izložbe:

mladen miljanovic
izlozba
spavaca soba mojih roditelja
spavaca soba izlozba
mladen miljanovic spavaca soba
miljanovic mladen

(mondo)