Magazin 04.03.2017.

Gimnazijalka iz Banjaluke ide po još jednu medalju iz matematike

ČITANJE: 1 minuta

Učenica trećeg razreda banjalučke Gimnazije Tijana Babić predstavljaće BiH zajedno sa još tri učenice, na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja će sredinom aprila biti održana u Cirihu.

Ova gimnazijalka koja je do sada mnogo puta prestavljala RS i BiH na raznim matematičkim takmičenjima u Evropi i svijetu, i prošle godine kući je sa Evropske matematičke olimpijade za djevojke donijela srebrnu medalju.

– Drago mi je što sam još jednom izabrana da idem na ovu olimpijadu, jer je svako takmičenje neprocjenjivo iskustvo. Na putovanjima i takmičenjima uvijek upoznam mnogo zanimljivih ljudi – rekla je Babićeva i dodala da je zahvaljujući matematici do sada putovala u Srbiju, Makedoniju, Albaniju,  Grčku, Tursku i Kinu.

Ona je istakla da pripreme za takmičenje u Cirihu počinju uskoro, te da će dati sve od sebe da osvoji medalju.

Talentovana matematičarka iz Banjaluke u Švajcarsku će putovati sa Adisom Bolić i Elmom Nuhanović, učenicama Sarajevo koledža, te Lejlom Skelić, učenicom Međunarodne srednje škole u Sarajevu.

Na prošlogodišnjoj Evropskoj matematičkoj olimpijadi BiH je ostvarila istorijski rezultat osvojivši po jednu zlatnu i bronzanu medalju, te dvije srebrne, zauzevši tako ekipno četvrto mjesto od 31 države učesnice.

(Glas)