Magazin 16.03.2016.

Google posvetio logo 226. godišnjici rođenja najpoznatije astronomkinje moderne historije

ČITANJE: 1 minuta
caroline
Najveći internetski pretraživač Google današnji logo posvetio je Caroline Lucretia Herschel, najpoznatijoj astromonkinji moderne istorije rođene na današnji dan 1750. godine.

Njemačka astronomkinja, od čijeg rođena je prošlo 226. godina, rođena je u Hanoveru kao osmo dijete ruralne njemačke porodice. Prema spisima, sa 10 godina oboljela je od tifusa koji je ostavio oštećenja u njenom rastu zbog čega se, najvjerovatnije, nikada nije ni udala.

Sa 22. godine seli za Englesku sa bratom Williamom, tadašnjim poznatim astronomom. Baveći se na početku muzikom, Caroline se sve više približavala astronomiji kroz rad sa bratom koji je načinio istorijski korak 1781. godine kada je otkrio planetu Uran.

To otkriće vinulo ga je u istoriju, a dodijelilo mu je i čin viteza. Za svoj rad na polju astromonije, Herchel je dodijeljena zlatna medalja 1828. godine od Kraljevskog astronomskog društva, čime je postala prva žena nagrađena za naučni rad ikada. Time je nagrađen njen doprinos u nauci budući da je otkrila šest novih kometa.

Takvu nagradu nije dobila nijedna žena nakon nje sve do 1996. godine.

Herschel je preminula 9. januara 1848. godine u 98. godini. Zbog njene važnosti u astronomiji, Astronomska zajednica po njoj je nazvala jedan od Mjesečevih kratera (Lucretia).

(Anadolija)