Politika 16.11.2016.

Gradski odbori SDS-a i PDP-a pred raspuštanjem: Ko su budući lideri opozicije u Banjaluci?

ČITANJE: 5 minuta

Loš rezultat stranaka okupljenih oko Saveza za promjene na oktobarskim lokalnim izborima posebno je vidljiv u Banjaluci, u čijoj će gradskoj Skupštini opozicija imati samo 10, naspram 21 odbornika većine. U SDS-u je pitanje dana kada će gradski odbor biti raspušten, a njihovim stopama će najvjerovatnije i PDP, te bi u našem gradu na čelo opozicije mogla doći neka nova imena.

Iako se u gradu na Vrbasu očekivala nešto neizvjesnija izborna trka, naročito ona za prvog čovjeka Grada, već na startu prebrojavanja glasova, u noći 2. oktobra, svima je postalo jasno da promjena, gotovo nikakvih, u odnosu na nekoliko prethodnih izbornih ciklusa neće biti.

SNSD je bio ubjedljiv, Igor Radojičić je osvojio rekordnih 55 hiljada glasova u trci za gradonačelnika, stranka je osvojila preko 31 hiljade glasova, nosilac liste Srđan Amidžić preko 11 hiljada glasova, osvojeno je 11 mandata, kao i 2012. godine, a pojedinim kandidatima ni gotovo tri hiljade glasova nije bilo dovoljno za ulazak u skupštinsku salu.

Buduću većinu u gradskoj Skupštini, pored 11 odbornika SNSD-a, činiće i četiri DNS-a i tri SP-a, stranke koje su po broju glasova zauzele treće i četvrto mjesto, te mogu biti zadovoljne jer će zadržati gotovo identičan dio „kolača vlasti“ kao i u prethodnom mandatu.

Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića, stranka koja je debitovala na ovim izborima, a formirana početkom godine, takođe je ostvarila dobar rezultat, 5 hiljada glasova i dva odbornička mjesta, ali je rezultat ubzo prepolovljen izlaskom Milenka Jaćimovića iz stranke, koji će u Skupštini za sada djelovati kao nezavisan odbornik, ali će ostati dio većine. Radojičiću je podršku dao i odbornik izabran ispred reda nacionalnih manjina Saša Čudić.

Sa druge strane, od tri stranke iz Saveza za promjene koje su sa listama izašle na ovogodišnje izbore (kandidati Napredne Srpske i SRS RS su bili na SDS-ovoj listi), samo NDP ima razloga za blago zadovoljstvo. I pored činjenice da je lider ove stranke Dragan Čavić ubjedljivo poražen u trci za gradonačelnika, rezultat od 12 hiljada glasova i četiri mandata omogućili su ovoj stranci da postane druga po snazi u Banjaluci te da se postavi kao lider opozicije u narednom mandatu.

Pored Vladimira Mirošljevića i Mirne Savić Banjac, koji su bili u Skupštini i u prethodnom mandatu, kao novi banjalučki opozicionari okušaće se i nosilac liste ove stranke, predsjednik GO NDP Banjaluka i direktor „Sector Securityja“ Dragan Talić, kao i Saša Lazić, nekadašnji vođa navijača FK Borac, koji je uspio da sa 17 pozicije „skoči“ na treće mjesto.

mirna-savic-banjac-ndp

NDP… Mirna Savić Banjac, Saša Lazić i Vladimir Mirošljević

Takođe, može se očekivati i da će se i sam Čavić, pozivajući se na oko 40 hiljada glasova Banjalučana, dosta baviti i lokalnim temama.

Međutim, u SDS-u i PDP-u nema nikakvog razloga za slavlje, a kao rezultat izbornog kraha biće raspuštanje njihovih odbora.

– Predsjedništvo PDP-a će odlučiti hoće li GO Banjaluka biti raspušten, reorganizovan ili će prema njemu biti primijenjena partijska disciplinska sankcija zbog lošeg rezultata na lokalnim izborima. Kad su u pitanju republički izbori, posebne mjere će biti donesene za Banjaluku, Prijedor, Doboj i Zvornik, jer PDP nije zadovoljan rezultatima koji su tu ostvareni – izjavio je nedavno potpredsjednik ove stranke Slaviša Marković.

Ukoliko do raspuštanja dođe posebno će biti zanimljiva sudbina predsjednika GO Banjaluka i novog-starog odbornika Zorana Talića. Sa jedne strane, PDP jeste zabilježio loš rezultat, 7 hiljada glasova, hiljadu manje nego na prethodnim izborima i pozicionirao se tek kao šesta stranka po snazi u Banjaluci, zbog čega će kao predsjednik gradskog odbora Talić biti direktno odgovoran i navjerovatnije se naći na udaru vrha stranke. Međutim, sa druge strane, Talić je već godinama, prema mišljenju građana, ali i medija, najistaknutiji opozicionar te bi njegovo sklanjanje sa pozicije broja jedan u banjalučkom PDP-u moglo sa sobom nositi neizvjesne posljedice po ovu stranku.

Zoran-Talic

Ostaje li prvi čovjek banjalučkog PDP-a… Zoran Talić

Pored Talića, u Skupštini će se ispred PDP-a naći i Draško Stanivuković, koji je zahvaljujući nešto više od dvije hiljade glasova u Skupštinu ušao kao najmlađi odbornik ikada, te Tatjana Čičić Odžaković koja je zahvaljujući drugom mjestu na listi, te nemogućnosti ostalih kandidata da preskoče unutarstranački cenzus, mandat osvojila sa svega 350 glasova, daleko najmanje od svih odbornika budućeg skupštinskog saziva.

Ipak najveći debakl u Banjaluci doživio je SDS, stranka koja je samo dvije godine ranije osvojila preko 20 hiljada glasova, čak 12 hiljada više nego na nedavno završenim izborima. Dio je, svojim odlaskom „povukao“ Nenad Stevandić, a gubitak drugog dijela birača se pripisuje donedavnom šefu ove stranke u Banjaluci Ognjenu Tadiću, zatim trenutnom predsjedniku GO SDS Banjaluka Predragu Vulinu, te nedavno sa funkcija razriješenim Vladislavu Babiću, generalnom sekretaru i Jeleni Dabarčić, savjetnici za medije.

Kako je Tadić sam podnio ostavku na sve stranačke funkcije (potpredsjednik stranke, predsjednik Regionalnog odbora izborne jedinice 3 i član GO SDS Banjaluka), a Babić i Dabarčić razriješeni, u narednom periodu se očekuje i „sklanjanje“ Vulina te raspuštanje odbora.

Nakon raspuštanja, predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević biće postavljen za povjerenika u Banjaluci, sve do februara ili marta naredne godine kada se očekuje izbor novog lidera.

Najizvjesniji Vulinov nasljednik jeste Davor Šešić, jedini poslanik u Narodnoj skupštini RS iz Banjaluke.

sesic

Hoće li preuzeti banjalučki SDS… Davor Šešić

Sam Šešić ne želi da daje komentare na temu njegovog preuzimanja banjalučkog SDS-a, ali prema našim saznanjima on trenutno ima najveću podršku među članstvom a poznato je i da godinama ima dobru saradnju sa novoizabranim predsjednikom stranke Vukotom Govedaricom.

Međutim, Šešić je bio favorit i pred ovogodišnje unutarstranačke izbore, kada je dobio manje povjerenje gradskog odbora od Vulina, te je, dok se ne obznani ko će se sve kandidovati za ovu funkciju, rano za bilo kakve prognoze.

U Skupštini će iz redova ove stranke biti novi-stari odbornik Aleksandar Petković, te Predrag Vulin i Ljubo Ninković.

(banjaluka.net)