Magazin 08.02.2017.

Hram Hrista Spasitelja: Svetinja simbol Banjaluke

ČITANJE: 4 minute

Nema čovjeka u Banjaluci, a i šire, koji nije ostao bez daha kada je vidio Hram Hrista Spasitelja, bilo uživo ili na fotografiji. Iako je podizanje hrama iz pepela završeno relativno skoro, prije nekih osam godina, on je vrlo brzo postao pravi simbol Banjaluke. 

Rijetko ko na ovim prostorima ne zna istoriju ove velelepne građevine. Pitanje izgradne Sabornog hrama u Banjaluci pokrenuto je davne 1921. godine, a jedan od prvih koraka bio je osnivanje Fonda za prikupljanje priloga za izgradnju.

Prvi skupljeni novac utrošen je na kupovinu zemljišta, a gradnja je počela u septembru 1925. godine. Iako je planirano da će za gradnju biti potrebno oko 600 radnih dana, završena je i prije roka.

Jabučik, zemljište kupljeno za izgradnju hrama.

U toku gradnje je ustanovljeno da nedostaju tri milona dinara da bi se taj posao okončao, a novac je prikupljen donacijom kralja Aleksandra i Srba koji su u to vrijeme živjeli u Americi.

Projekat Hrama je uradio poznati beogradski arhitekta Dušan Živanović. 1927. godine uslijedili su završni vanjski radovi, dok se već 1929. našao pod prvim snježnim pokrivačem. U to vrijeme vladalo je mišljenje da je izgrađen možda čak i najljepši hram u zemlji, iako još uvijek nije bio oslikan freskama, niti su bili završene ikone na ikonostasu i ornamenti na zidovima.

1927 godine
hram hrista spasitelja 1929. godina

Potrebna sredstva za unutrašnje radove prikupljena su do kraja 1938. godine, a u toku naredne godine su završeni zahvaljujući slikaru Jovanu Bijeliću i drugim istaknutim umjetnicima tog vremena.

Svečanost osvećenja hrama počela je 18. maja 1939.  godine, na Spasovdan. Osvećenju su prisustvovali Kraljev izaslanik, kum – Svetislav Milosavljević, arhijereji, ministri, svo sveštenstvo, senatori, poslanici, banovi zastupnici i druge ugledne ličnosti.

Nažalost, ljepota hrama nije dugo ukrašavala Banjaluku. Već 12. aprila 1941. godine njemački avioni su počeli bombardovanje grada, a jedna od tri bombe bačene u popodnevnim časovima pala je na hram, probila krov i eksplodirala u oltaru.

bombardovanje hrama

Iako je u narednim mjesecima utvrđeno da će popravka hrama koštati manje nego rušenje, banjalučki advokat Viktor Gutić koga su Ustaše postavile za stožernika – naložio je rušenje.

Naloženo je da taj posao obavljaju Srbi i Jevreji, pa su tako dovođeni đaci banjalučke gimnazije i jedna građevinska firma čiji je vlasnik bio Jevrej. Radovi oko rušenja završeni su već u avgustu.

Ideja o obnovi hrama i želja da ponovo u srcu Banjaluke zablista vaskrsli hram, vijerna slika nekadašnjeg monumentalnog hrama, dugo je grijala srca svih vjernika ovih prostora. Formiranjem Inicijativnog odbora 27. decembra 1990. godine počinju prvi koraci u ispunjenju te želje.

Ugovor za rekonstrukciju temelja potpisan je 26. juna 1993. godine u kancelariji SPCO Banjaluka, a uskoro je počela i priprema dokumentacije za obnovu.

ugovor o gradnji hrama

Ubrzo je izmješten i spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu, koji je u međuvremenu podignut na tom mjestu, a počele su i pripreme za gradnju.

izmjestanje

U proljeće 1992. godine počeli su prvi radovi na otkopavanju netaknutih temelja srušenog hrama, i iako je bilo teško ratno vrijeme, mnogi Banjalučani su svojim skromnim prilozima doprinosili obnovi.

17. oktobra 1993. godine temelje Sabornog hrama Hrista Spasitelja osveštao je Patrijarh Srpski Gospodin Pavle, a nakon toga uslijedila je svečana litija na ulicama Banjaluke.

patrijarh pavle

Narednih nekoliko godina, koje su bile ratne, graditelji su bili suočeni sa finansijskim problemima. Osiromašeni narod je jedva sastavljao kraj sa krajem, pa uprkos velikim nastojanjima da obnova bude završena u 2000. godini, to se nije ostvarilo. Odlaganju obnove je doprinijela i problematika dopremanja materijala iz raznih krajeva svijeta.

Kako su za obnovu traženi prirodni materijali koji će zadovoljiti visoke estetske kriterijume i vjekovno trajanje, za fasadu je odlučeno da se koristi kamen pod nazivom “travertin”, porijeklom sa Bliskog istoka. Za odluku je bio odgovoran dr Bilblija, čuveni beogradski petrolog i univerzitetski profesor, a gradnja je nastavljena u tri faze.

Korišteno je 265 kubnih metara kamena, a gradnja koja je nastavljena 25. aprila 2000. godine, praćena je problemima sa isporukom materijala.

kamen travertin, hram hrista spasitelja
obnova hrama 2000. godine

Na ljeto 2002. godine osvećena su i postavljena zvona, a 2004. i krstovi za Hram Hrista Spasitelja .

osvecenje zvona i podizanje

Na veliku radost svih vjernika, gradnja Hrama Hrista Spasitelja u srcu grada krajem 2006. godine bila je već daleko odmakla. Slijedili su umjetnički radovi, nabavka inventara i uređenje porte. Banjalučani su bili nestrpljivi i dolazili su svakodnevno pred hram da vide kako napreduju radovi.

Poslije sedamdeset godina i isto toliko Spasovdana, Banjaluka je 28. maja dočekala svoj veliki praznik – krsnu slavu i osvećenje obnovljenog hrama.

kumovi hrama

Iako je na našim prostorima kroz vijekove rušeno gotovo sve što je pripadalo srpskoj Pravoslavnoj crkvi, zadužbinarski duh naroda je ostao jači od svih rušilačkih stihija. Tako je Banjaluka 2009. godine dobila nazad svoj izgubljeni dragulj, koji svakog prolaznika i posjetioca tjera da zastane, načas se prepusti ljepoti i dobro upamti prizor koji se teško zaboravlja.

(Banjaluka.net)