Magazin 09.03.2017.

Isidora Bjelica: Ljubav odgovara na mnoga životna pitanja

ČITANJE: 2 minute

Svako od nas se bar jednom zapitao kako da nas život toliko ne boli i ne povređuje, a da nije lako dobiti odgovor na ovo pitanje zna i književnica Isidora Bjelica, koja se upravo time bavila u novoj knjizi “Miris neba”.

Ovo djelo imalo je i banjalučku promociju, i to u utorak veče u Kulturnom centru Banski dvor, a koliko je interesovanje bilo za istu najbolje su pokazala sva popunjena mjesta u Koncertnoj dvorani.

Prepuna životnog optimizma, koji bi postidio i najzdravije osobe, ali i želje da sa svojim obožavaocima podijeli ne samo priču iz knjige, već i one koje proživljava svaki dan, Bjelica je naglasila da je “Miris neba” pokušaj da se odgovori kroz pozitivnu ljubavnu priču na mnoga važna životna pitanja.

“Svi smo danas u haosu i stresno živimo. I šta sad? Vi treba da platite nekog psihijatra i onda idete i govorite: ‘Ja sam dobro’. Prošla sam ja četrdeset takvih. Mantram ko luda i sve mi je gore i gore”, priča iskreno ona.

Spisateljica tvrdi da se tajna krije u ljubavi. Bitno je da čovjek radi ono što voli.

“Ovaj roman je šok za sistem jer on objašnjava ono što drugi prećutkuju: da je osnova problema u duhovnim snobovima više nego u starletama i rialiti-vedetama. Kao što je još Velmar Janković objašnjavao, problem je u našoj pseudoeliti, koja je puna predrasuda, koja je nadmena i ohola. Zato se duhovna inicijacija dešava u Chanel radnji. U ovoj knjizi sve je suprotno od očekivanog”, istakla je Bjelica.

Otkrila je da ni ona nije očekivala, s obzirom na to da je u pitanju autobiografska priča, da duhovnog gurua može da sretne u Chanel radnji, ali život sve demantuje.

“Što se mene tiče, meni je glave došlo to što nisam imala predrasude, što sam sve ljude uzimala bez zadrške i primala ih širom otvorenog srca. Zauzvrat, dobila sam desetine noževa u srce i još više u leđa”, ispričala je ova književnica.

Poenta je, tvrdi ona, da radimo ono što volimo, a ne da se stalno silujemo i trpimo ljude i stvari koji nam ne prijaju.

U sklopu promocije održana je i modna revija na kojoj su manekenke nosile ekstravagantne šešire Isidore Bjelice, po kojima je ova umjetnica poznata.

Osim revije, u prostorijama Banskog dvora održana je i prateća izložba, a pažnju nježnijeg pola privlačilo je i prisustvo Isidorinog sina Lava Pajkića.

Bjelica je nakon promocije potpisivala knjige svim damama koje vole njen rad.

Podsjećanja radi, na sajtu beogradske “Lagune”, izdavača i ovog njenog djela, stoji da je “Isidora Bjelica napisala očaravajuću priču, istovremeno zabavnu i potresnu, koja podstiče na razmišljanje i prosvetljenje”.

Ovaj događaj je bio poklon grada Banjaluka svim pripadnicama ljepšeg pola povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta.

(Nezavisne)