Magazin 19.05.2016.

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im stečena znanja o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Banja Luci, vršnjački edukatori bit će učenici iz Opće gimnazije Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” iz Banja Luke.

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” je prije Banja Luke, bila prikazana u Mostaru i Sarajevu.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra ”Arie Livne”, od 20.05. do 10.06.2016. godine, svakim danom osim nedjelje u periodu od 10:00 do 14:00 sati, i od 18:00 do 20:00 sati.

Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank i Jevrejski kulturni centar ”Arie Livne”. Izradu izložbe Anne Frank ”Historija, Istorija, Povijest za danas” finansirala je Evropska unija, a prikazivanje izložbe u Banja Luci omogućeno je sredstvima Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.