Magazin 09.02.2017.

Izložba Marije Bjelošević u Banjaluci: Sjećanjima na djetinjstvo obojila slike

ČITANJE: 2 minute

Kako izgleda “Boja upletena u misao” saznaće svi koji pogledaju istoimenu izložbu mlade akademske slikarke Marije Bjelošević, čija djela krase prostor Banskog dvora Kulturnog centra.

Snažan kolorit posjetioce privlači da otkriju priču koju priča petnaestak slika, zračeći energijom vrijednom pomena i pažnje. Postavka, zvanično otvorena u utorak uveče, biće dostupna ljubiteljima umjetnosti do 25. februara, a obuhvata djela koja su nastajala u posljednje tri godine.

– Zadovoljna sam reakcijama posjetilaca na otvaranju izložbe, ali i dobrom posjećenošću. Izložen je samo dio slika koje predstavljaju sjećanje na djetinjstvo. Takođe, ima i onih koje su nastajale i drugim povodom – kaže Bjeloševićeva.

Na njenim slikama su šume, a umjetnica ističe da je riječ o modernizovanom pejzažu. Neki od radova sa postavke nastali su još dok je autorka bila student Akademije umjetnosti, a i kasnije je nastavila sa tim ciklusom.

– Sve ove slike su koloristički jake, uokvirene crnim nonšalantnim crtežom. Mogu se dosta povezati se ekspresionizmom – ukazuje slikarka podsjećajući da je za naziv izložbe “glavni krivac” profesor Siniša Vidaković.

On je pisao tekst za katalog i naslovio ga “Boja upletena u misao”, što se umjetnici dopalo i tako je nazvala postavku.

Dok posjetioci radoznalo razgledaju izložbu, umjetnica već stvara djela za buduće postavke.

– Pravim skice za novu seriju slika. Neću se previše udaljavati od teme šuma, ali svakako će imati nove elemente koji će biti različiti od prethodnih – priča Bjeloševićeva.

Takođe, ona radi i ilustracije za časopis za djecu “Ježurko” u Banjaluci.

– To je moje prvo iskustvo sa ilustracijama i veoma je zanimljivo. Iako to nisam planirala da radim, već sam se zaljubila u taj posao. Ilustracije se mnogo razlikuju od slika, to je umjetnost sama za sebe. Sve mora biti jasno i nema mnogo mjesta za apstrakciju – kaže Bjeloševićeva, koja je pronašla savršen sklad između rada na slikama i ilustracijama.

I jedno i drugo radi sa velikom posvećenošću, trudeći se da na svakom djelu ostavi originalan pečat, u šta mogu da se uvjere svi koji pogledaju njena djela.

Nedostatak prostora
– Banjaluka se ne može baš pohvaliti sa previše prostora za izložbe, pogotovo za mlade umjetnike koji nisu afirmisani. Ali oni koji žele i rade naći će i prostor za predstavljanje svojih djela. Sada ima i manjih galerija, a počeli smo izlagati i u stanovima – kaže Marija Bjelošević.

(glassrpske.com)