Magazin 15.03.2016.

Jeziv zločin: Zbog utvare s interneta izbole prijateljicu

ČITANJE: 3 minute
utvara
Biciklist je slučajno otkrio Payton Leutner (12) kako pored ceste leži sva u krvi.

Bio je 13. maj 2014. godine, a djevojčica se u obližnjoj šumi doslovno borila za goli život u kojoj je divljački 19 puta izbodena nožem u ruke, noge i prsa.

Uspjela je preživjeti, iako je zadobila povrede po vitalnim organima. Čak se i sjećala ko ju je napao i ostavio među drvećem da iskrvari do smrti.

Još veći šok je nastao za stanovnike malog grada Waukesha u Wisconsinu kada je policija otkrila ko je napao Payton – dvije djevojčice od 12 godina, a jedna od njih joj je bila najbolja prijateljica.

Obje su optužile istu osobu da ih je nagovorila na ovaj zločin – tzv. Slenderman, blijeda utvara bez lica koja proganja djecu, a o kojem su čitale na internetu.

Ovaj slučaj je ovih dana opet u žiži nakon što je jedna američka TV postaja premijerno prikazala dokumentarac o ovom jezivom događaju, “Beware the Slenderman”.

Djevojčice, Anissa Weier i Morgan Geyser ovaj su napad planirale pet mjeseci, a zločin su napravile jedne subote ujutro nakon rođendanske proslave kod Morgan Geyser, kod koje su sve tri prespavale.

Anissa i Morgan su rekle policiji kako su pokušale ubiti Payton da bi se svidjele izmišljenom Slendermanu, te kako bi im dozvolio da žive u njegovoj kući u šumi u kojoj su htjele ubiti prijateljicu.

To je naime bila samo jedna od priča kakve o Slendermanu kruže po internetu, a napad na Payton izvela je Morgan Geyser s kuhinjskim nožem koji je uzela tog jutra iz kuće.

“Žao mi je”, navodno je šapnula Payton u uho prije nego je počela bosti prema naredbi Anisse Weier.

Roditelji i učitelji Anisse Weier sjećaju su da je Anissa bili povučena, te da je bila žrtva “bulinga” u školi. Sa Morgan Geyser se sprijateljila nedugo prije zločina, a obe su dijelile strast prema morbidnim stvarima koje su nalazile na internetu.

Na snimku s ispitivanja se može čuti kako je Anissa ispričala da je vukla Payton dublje u šumu kako bi je bilo teže pronaći, te joj je rekla da se ne miče jer će tako sporije gubiti krv. Obećala joj je da će potražiti pomoć, ali to je naravno bila laž.

Redateljica dokumentarca Irene Taylor Brodsky u filmu otkriva i drugu stranu priče – kako su obe djevojčice zločin napravile zbog svojih mentalnih i emotivnih nestabilnosti, te da su vjerovale da je Slenderman, inače urbana legenda, stvarni lik, piše Daily Beast.

Kako su obe maloljetnice, ali je slučaj itekako težak, sud u Wisconsinu je prošle jeseni donio odluku da im se mora suditi kao odraslima i to za teški pokušaj ubistva.

Njihovi advokati su se na tu odluku žalili i zatražili da im se ipak sudi kao maloljetnicama. Ukoliko im se sudi kao odraslima u zatvoru bi mogle provesti 65 godina, a ukoliko sud prihvati žalbu njihovih odvjetnika, na slobodu će kad budu imale 25 godina. Odluka o tome biće donesena u aprilu ove godine.

(Express.hr)