Magazin 23.02.2017.

Jubilarno izdanje Demofesta: Rođendanska zabava na dvije bine, ove godine 50 demo bendova

ČITANJE: 2 minute

Jubilarni, 10. festival demo bendova „Demofest“, koji će biti održan od 20. do 22. jula ove godine, na dvije bine proslaviće rođendan.

Jedna je predviđena na prošlogodišnjoj lokaciji, a druga će biti postavljena na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.

– Iz tog razloga smo odlučili da umjesto dosadašnjih 30, ove godine ugostimo 50 demo bendova. Njih 30 predstaviće se na velikoj sceni, a ostali će nastupiti na maloj, na kojoj je urednik Nikola Kolja Pejaković. Pored toga, svako veče ćemo u okviru revijalnog programa predstaviti po jedan bend iz Banjaluke. Ove godine nastupiće tri, svima dobro poznata domaća benda, a njihova imena ćemo uskoro otkriti – rekla je direktorica festivala Brankica Janković.

Ona je dodala da će ovogodišnja manifestacija donijeti brojne sadržaje, uprkos nerazumijevanju zajednice i nadležnih institucija. Zanemarivanje manifestacija kakva je „Demofest“ bilo je inspiracija za dizajn ovogodišnjih majica.

Prvoj konferenciji za novinare ovogodišnjeg „Demofesta“ prisustvovali su i predstavnici bendova „M. O. R. T.“ i „ZAA“, koje je iznjedrila ova manifestacija. Kako su rekli, pobjedom na najvećem regionalnom festivalu za demo bendove „sve je krenulo na bolje“ i omogućeno im je da se bave poslom koji vole.

Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju u kompaniji m:tel, koja i ove godine podržava „Demofest“,  kaže da se za rođendansko izdanje očekuje da će i šira zajednica da pokaže razumijevanje.

– Svjesni smo toga da nisu laka vremena i da nema para, ali događaji poput ovih su veoma bitni. Oni su duševna hrana prije svega za mlade, tako da treba to prepoznati i podržati. Trebamo pomoći mladim ljudima da pokažu svoju kreativnost – istakao je Mišić.

Ovogodišnji sponzor „Demofesta“ je i „Huawei“, a Dalibor Ritan, generalni direktor terminalnog odeljenja „Huawei“ kompanije u BiH najavio je da će „Huawei B10“ biti oficijalni telefon ovogodišnjeg izdanja festivala.

Brankica Janković kaže da „Demofest“ ne bi uspio bez sponzora, a ove godine to je i Banjalučka pivara. Danas je potpisan ugovor o trogodišnjoj podršci festivalu između Nikolasa Penija, direktora Banjalučke pivare i Brankice Janković, direktorke festivala.

Konkurs i izvođači

Konkurs za demo bendove koji žele da nastupe na ovogodišnjem festivalu biće otvoren do 15. marta. Narednih sedmica biće otkrivena i imena ostalih učesnika, pored do sada poznatih, benda „Dubioza kolektiv“, te internacionalne di – džej zvijezde Fankermena iz Holandije i poznatog britanskog di – džej tandema “ Frimejsons”.

(Euroblic)