Magazin 05.03.2017.

Kamena kugla u Slatini mamac za strane turiste: Neobično „izvajana“ stijena krije ljekovite moći

ČITANJE: 2 minute

Najveća kamena kugla u Republici Srpskoj i BiH je u posljednje vrijeme postala pravi mamac za strane turiste, koji tvrde da neobično „izvajana“ stijena iz Slatine kod Laktaša krije bioenergiju i nevjerovatne ljekovite moći!

– Nedavno ju je obišlo 15 turista iz Švajcarske, a gospođa iz te grupe je rekla da kugla ima bioenergetske vrijednosti i moći nakon što je ležala na njoj. Uskoro ćemo u obilazak kugle i drugih turističkih sadržaja u opštini voditi i tridesetak Slovenaca – kaže za srpskacafe Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije u Laktašima.

Iz te organizacije otkrivaju da je neobična kugla, koja privlači sve veći broj znatiželjnih ljudi, teška blizu 10 tona. Ima prečnik od oko dva metra, a do nje se dolazi utabanim i obilježenim šumskim putem, zbog čega je česta destinacija rekreativaca, šetača i posjetilaca poznate banje „Slatina“.

– Otkrivena je prije nekoliko godina. Do pola je ukopana u potok, koji u tokom ljeta presušuje, a na površini kugle su udubljenja u njenom centralnom dijelu. Još uvijek nije utvrđen nastanak i porijeklo kugle, zbog čega o tome postoje brojne nevjerovatne teorije i vjerovanja – navode iz Turističke organizacije Laktaša.

kamena kugla slatina

Prema riječima meštana, jedna od teorija je da je stijena dobila oblik kugle zahvaljujući procesima erozije. Postoje i priče da su je napravili praljudi, a neki su čak spremni da ustvrde da je kugla zapravo meteorit, koji je nekada davno pao iz svemira…

S druge strane, jedan mještanin Slatine, koji nije htio da mu se pominje ime, ističe da ovakvih kugli, istina manjih dimenzija, ima na teritoriji cijele opštine, te da su ih ljudi ranije koristili kao građevinski materijal ili su s njima ukrašavali dvorišta, piše srpskacafe.

(srpskacafe)