Magazin 19.02.2017.

Kulturno veče posvećeno ruskoj carskoj porodici Romanov

ČITANJE: 1 minuta

Kulturno veče posvećeno sjećanju na carsku porodicu Romanov pod nazivom „U susret Ruskom Caru“ biće održano u utorak, 21.02.2017. godine u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora sa početkom u 18 časova.

U okviru kulturne večeri biće otvorena izložba koju su organizatori nazvali „Romanovi“.  Izložba je pripremljena uz pomoć Sretenjskog manastira iz Moskve, a projekat izložbe je nastao sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi lik i djelo posljednje vladajuće dinastije Romanov.

Sjećanje na carsku porodicu nosi poseban značaj u dolazećoj 2017. godini, kada se navršava 100 godina od početka velike ruske tragedije, a 2018.godine stogodišnjica smrti posljednjeg ruskog cara i njegove porodice, koji su u ruskoj i srpskoj crkvi pribrojani liku svetitelja, navode organizatori.

U okviru događaja besjedu o porodici Romanov  će držati vladika Gorodecki Avgustin. Muzički program će izvesti hor ruskog kulturnog centra „Ruski mir“ i hor sveštenika Eparhije banjalučke, nakon čega je planirana i projekcija dokumentarnog filma.

Izložba će biti otvorena do kraja marta.

(banjaluka.net)