Magazin 13.02.2017.

Laktaši: Sedam sinova i pet ćerki sama izvodi na životni put pun ljubavi i sloge

ČITANJE: 4 minute

Porodica Svjetlane Babić, najbrojnija u laktaškoj opštini sa 13 članova, primjer je sloge, razumijevanja, međusobne tolerancije i ljubavi.

Svjetlana se, posle višegodišnjeg rada u hotelijerstvu u slovenačkoj Izoli, te prevodilačkih poslova u slatinskom “Slateksu”, u potpunosti posvetila djeci.

Ova majka sedam sinova i pet ćerki kaže da je svojevoljno i planski izabrala životni put sa mnogo djece o kojima sama brine.

Stanuje u kući od 240 kvadrata koju je na korištenje dobila od opštine Laktaši. Unutra je besprijekorno čisto, sve na svome mjestu. Umjetničke slike i fotografije su na zidovima, cvijeće na stolovima, udžbenici i sveske na radnim stolovima u sobama, ugodno namještene trpezarija i soba za dnevni boravak.

 

– Svako od nas, od najstarijeg do najmlađeg, na svoj način doprinosi porodici. Starija djeca rade, mlađa idu u školu i dobro uče, uzorni su i sportisti, vole umjetnost. Kuća nam je uvijek puna smijeha, sreće i optimizma – predusretljivo nam je, u prisustvu načelnika Laktaša Ranka Karapetrovića, koji je došao u posjetu, ispričala Svjetlana.

vjetlana babic 12 djece

Kaže da prima dodatak na djecu i socijalnu pomoć, ali to nije dovoljno za njihove potrebe.

– Svako od nas na svoj način doprinosi porodici. Punoljetni rade, ostali uče, pomažu. Svaki dan detaljno planiramo, dogovaramo se o svemu, maksimalno vodimo računa o svakoj marki – objasnila nam je Svjetlana svoju životnu filozofiju i domaćinsku računicu.

Babići kažu da ni od koga ništa ne traže, ne mole za pomoć. Naučili su na skromnost i zato uspijevaju da sve obaveze podmire, da imaju dovoljno za hranu, odjeću, obuću, udžbenike. Zahvalni su opštini koja je ustupila kuću na korištenje za koju sami plaćaju dažbine, naknadu za struju, vodu, komunalije, grijanje.

Najstarija Svjetlanina ćerka Aleksandra (25) zaposlena je u “Kableksu” u Aleksandrovcu, četiri godine mlađi Bojan je električar, a radi i sezonske poslove u šumi i poljoprivredi. Borislav (19) je mesar, takođe zaposlen u “Kableksu”.

Petnaestogodišnji blizanci Marko i Mirko su učenici prvog razreda srednje škole. Marko je budući automehaničar, a Mirko šumar. Milan (14) je učenik devetog razreda osnovne škole. On se već opredelio za autolimara. Anđela (12) pohađa sedmi, Nina (11) šesti razred, Natalija (10) je učenica petog, Mila (8) trećeg, a Mihajlo (6) prvog razreda osnovne škole u Laktašima.

Petogodišnji Boban je najmlađi Svjetlanin sin, njeno mezimče koji, za sada, uz pomoć braće i sestara uči prva slova i đačke lekcije, kako bi sljedeće godine i on što spremniji krenuo prvim đačkim koracima.

Troje najstarije djece rođeno je u Izoli, a ostali u Laktašima. Svi Babići, koje je nemoguće zateći na okupu, odlični su učenici, uspješni sportisti. To Svjetlana smatra najvećom nagradom za trud kojeg ulaže da bih svoju djecu izvela na pravi životni put.

svjetlana

Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša, koji nas je upoznao sa Svjetlanom i njenom djecom, ponosan je na njih. Navodi da su primjer uspješne višečlane porodice koja na najljepši način promoviše natalitet i odgovorno roditeljstvo. Mnoga mjesta u Potkozarju su opustjela, kaže načelnik, zbog čega Svjetlanu Babić i njenu djecu, kao svijetao primer, često ističe u svojoj sredini.

– Veoma poštujem Svjetlaninu odluku da ima ovoliko djece. Oni su ponos za našu opštinu, jer su jedinstveni i drugačiji od ostalih. Ovdje su mnoge škole zatvorene, jer nema učenika, nema djece samo starci ili opustjele, zatvorene kuće – objašnjava Karapetrović.

Kaže da su Babići, pored ostalih vrlina, veoma skromni i da ne traže gotovo ništa od opštine. Dodaje da ih povremeno posjećuju, doniraju ponešto za školu, pokušavaju prepoznati njihove potrebe.

– Prije nekoliko godina obezbjedili smo ovu kuću za njih koju je opština dobila od švajcarske Vlade. Svjetlana je do tada živela u vikendici u Slatini od 45 kvadrata. Babiće doživljavamo kao prijatelje, a vjerujem da i oni nas vide u istom svjetlu – navodi Karapetrović, okružen malim Babićima koji ga pažljivo slušaju.

Geni na dedu Ignjatija

Svjetlana kaže da je njen deda Ignajtije Babić iz Slatine imao 24 djece i da je ona naslijedila njegove gene.

Na česta pitanja, kako sama brine o 12 djece, samohrana majka iz Laktaša odgovara: – Odabrala sam takav put. Svako ima pravo na svoj život, da ga koristi kako odgovara njemu a ne drugima. Nikoga ne teretim za bilo šta, ljubomorno čuvam svoje porodično gnijezdo. Sve što vidite, to sam zapravo ja.

(EuroBlic)