Magazin 11.03.2016.

Lijekovi, oružje, defibrilatori: Na internetu prodaju od igle do lokomotive

ČITANJE: 2 minute
defibrilatori
Na portalima za internet prodaju u BiH često je moguće pronaći posve neobične oglase, piše Patria.

Među neobičnim oglasima svakako je i onaj na portalu Olx u kojem muškarac prodaje “defibrilator”, medicinski uređaj za reanimaciju pacijenata. U opisu stoji kako su uređaji “kao novi” i da sigurno rade.

Tako u jednom oglasu, uz opis defibrilatora, koji je “kao nov”, piše kako se prodaje jer je višak u savjetodavnoj ordinaciji, a cijena mu je “sitnica” – 1800 KM.

Jedan prodavač defibrilatora je tako za potpuno novi prenosivi uređaj kazao kako mu je cijena 3000 KM, nakon čega je snižena na 2000 KM. Neki korisnici, uz to, prodaju i EKG uređaje, ginekološke stolice, porođajne i ultrazvučne uređaje, aparaturu za stomatologe…

Na stranicama se mogu naći i razni lijekovi, od biljnih preparata, pa sve do lijekova koji se koriste za liječenje malignih oboljenja. Mnogi prodavači govore kako su preparati izrazito djelotvorni. Dok neki pišu i cijene lijekova, neki nude i kupcima besplatan pregled te plaćanje po izlječenju.

Cijene nekih lijekova su uglavnom niže nego u apotekama, a zanimljivo je spomenuti kako se na ovoj internet stranici mogu pronaći i razne vrste lijekova koji nisu dostupni apotekama. Iako se čini kao primamljiva ponuda da kutiju lijekova koju bi u apotekama platili 100 maraka, na portalu za internet prodaju možete kupiti za 50 KM, stručnjaci pozivaju na oprez, s obzirom na to da se može raditi samo o istoj ambalaži lijekova, dok sistem može biti znatno drugačiji i u krajnjem slučaju opasan za život.

Zanimljivo je kako se na internetu prije nekoliko godina pojavila i nelegalna prodaja divljih životinja, što je objavio i portal RadioSarajevo.ba. Naime, tada je objavljeno kako je 116 oglasa na Piku.ba posvećenih trgovini divljim životinjama, od kojih su mnoge zaštićene. Nakon što su upozorili spomenutu stranicu o tome, internet provajder je po hitnom postupku počeo uklanjati sporne oglase.

Na internetu se, osim uobičajenih oglasa za automobile, namještaj i odjeću, kao i sve kućne potrepštine, između ostalog, mogu naći i oglasi za prodaju oružja. Tako se mogu pronaći brojni oglasi za prodaju lovačkih puški, pištolja, ali i ručnih granata.

(Večernje novosti)