Magazin 15.03.2016.

Maiden-i imaju bolji avion od Baraka Obame

ČITANJE: 2 minute
iron maiden avion
Vijest kaže da je turneja hevi metal benda Iron Maiden u Čileu za trenutak opasno visila kad je njihov Boing 747-700 teško oštećen na aerodromu dok su ga tehničari teglili do mjesta punjenja gorivom.

Karijera britanskog benda Iron Maiden traje već 41 godinu i nije posebno spektakularno to što ima vlastiti putnički avion.

Spektakularno je, međutim, da posjeduju avion koji je noviji model čak i od predsjedničkog aviona SAD-a Air force onog koji već godinama prevozi Baraka Obamu s jednog na drugi kraj svijeta.

Njihov avion zove se “Ed force”, ukrašen je, kako i pristoji, stilizovanim mrtvačkim glavama na strateškim mjestima, jednom posebno velikom na repu, imenom i prezimenom benda ispisanim na prednjem, te nazivom turneje “The book of souls world tour” na zadnjem dijelu aviona.

Njihov “ljubimac” oštetio se kada je na aerodromu u Santiagu otkazao upravljački sistem na avionu koji je onda nekontrolisano otklizao prema tegljaču, pritom pomeo dvojicu tehničara i sudario se.

Dva motora, kako stvari stoje, do te su mjere oštećena da će ih morati zamijeniti sasvim novima. A oštetila im se i oplata trupa.

Prva saopštenja benda bila su na tragu lagane panike. Nastup na Stadionu Nacional u Santiagu pred 58.000 fanova nije bio ugrožen nijednog trenutka, ali jesu zato koncerti u Cordobi i Buenos Airesu za samo nekoliko dana.

A trebalo je smisliti kako na brzinu prevesti 20 tona opreme koju su inače prevozili svojim “Ed forcem”, letjelicom prema kojoj članovi benda gaje takve osjećaje da su dijelovi iz saopštenja o njoj govorili kao o skoro pa kakvom antropomorfnom biću.

Dvojica tehničara, hvala na pitanju napisali su, srećom nisu u životnoj opasnosti i biće dobro nakon temeljnog krpljenja u bolnici.

Svoj avion su inače nabavili još prije osam godina za potrebe tadašnje turneje. A ako ih je skupo koštao, a sigurno nije bio najjeftiniji, bar su uštedili na pilotu zato što krilatim ljubimcem, čija su krila raspona čak 60 metara, upravlja ni manje ni više, nego frontmen benda – Brus Dikinson, inače pilot  iz hobija, što je slučaj s još nekim drugim muzičarima sklonim žestokim gitarskim grmljavinama.

(Express.hr)