Maketarstvo u Banjaluci: Rad na maketi može trajati i nekoliko godina

BojanKos

Bojan Kos iz Maketarskog kluba Kastel Banjaluka kažu da su se članovi Kluba poznavali od ranije, a upoznali su se prvo preko Interneta, nakon toga i uživo. Poslije toga uslijedilo je druženje i razmjena iskustava i materijala.

U februaru 2013. godine održali su prvu izložbu maketa – tada još nisu nastupali kao klub, već kao nezvanično udruženje. Druga izložba je održana nakon godinu dana, a sljedeće godine, nakon osnivanja kluba, i treća. Od 2015. godine klub radi u novim prostorijama u ulici Jovana Dučića 100, a izložbe se održavaju sad već tradicionalno svake godine u februaru. Ove godine izložba će biti održana od 17. do 19. februara u Staklencu.

Kos kaže da mu je drago da se interesovanje za maketarstvo povećalo u Banjaluci, jer je ovaj, u svijetu inače veoma raširen i cijenjen hobi, kod nas bio praktično nepoznat do prije nekoliko godina.

makete banjaluka

– Interesovanje za ovaj hobi postoji i kod mladih i kod starih, ali je priliv novih članova u zadnje vrijeme nešto slabiji, iako znamo da postoji dosta ljudi u Banjaluci koji su zainteresovani za maketarstvo ili se bave maketarstvom. Zato bih ovom prilikom pozvao sve zainteresovane da nam se slobodno jave i pridruže, kazao je Kos za BUKU.

Njemu je maketarstvo bilo interesantno još od djetinjstva, ali u to vrijeme je zbog ratne situacije bilo nemoguće doći do maketa. Mnogo godina kasnije se ponovo zainteresovao i počeo da aktivno nabavlja i radi makete.

Maketarstvo je u svijetu veoma raširen i cijenjen hobi. Pored izrade aviona, helikoptera, brodova i vojnih vozila, izrađuju se i makete automobila, svemirskih letjelica, željeznica, fantazi i SF makete, figure i slično.

Kada je riječ o cijenama materijala i opreme za maketarstvo Kos kaže da one u Banjaluci variraju.

– Za makete koje se sklapaju iz kitova (setova za sastavljanje) cijene se razlikuju u zavisnosti od proizvođača, razmjere i tematike, tako da ih ima u rasponu od nekoliko desetina do nekoliko stotina KM. Neke se mogu nabaviti u Banjaluci, neke se mogu nabaviti u većim gradovima u regionu, a neke se moraju naručivati iz inostranstva. Slična situacija je i sa pratećom opremom, bojama, priborom i materijalima za samogradnju, rekao je on.

maketa

Kada je u pitanju oprema Kos kaže da se u posljednjih godinu dana situacija u Banjaluci značajno popravila, tako da se makete i maketarski pribor mogu kupiti u gradu (iako je izbor dosta ograničen). Ostale stvari se, ističe naš sagovornik, i dalje nabavljaju preko Interneta i iz drugih gradova, što je trenutno ipak do neke mjere olakšano zahvaljujući kontaktima koje su kao klub ostvarili s maketarima iz regiona.

Kada je rad na nekoj maketi u pitanju i vrijeme koje je potrebno za njenu izradu Bojan kaže da to zavisi od samog maketara, od makete, ali i od nivoa koji želimo da bude postignut na kraju.

– Ako je cilj da završni rezultat bude zaista kvalitetan, onda rad na maketi može trajati od nekoliko sedmica pa čak do nekoliko godina. Što se mene tiče, kad radim maketu obično izdvajam par sati slobodnog vremena dnevno, a kompletna izrada traje u prosjeku 1-2 mjeseca, objašnjava on.

Dodaje da mu je najkomplikovaniji projekat do sad bio maketa sovjetskog presretača Su-9 od proizvođača Cooperativa. Kos kaže da je plastika u kitu bila veoma gruba, konturno netačna i bez detalja, tako da je morao da radim mnogo prepravki i samogradnje kako bi doveo maketu na zadovoljavajući nivo.

Makete se najčešće sklapaju iz tzv. kitova, koji se sastoje od plastičnih odlivaka, uputstva za sastavljanje i vodotopivih naljepnica. Boje, lakovi i ljepila se najčešće kupuju posebno, a potreban je i pribor za obradu plastike: rezanje, turpijanje, šmirglanje i gitovanje, pribor za farbanje, te mnogo strpljenja i posvećenosti.

Članovi Maketarskog kluba Kastel redovno učestvuju na maketarskim takmičenjima koja se održavaju u regiji. Ostvarili su niz zapaženih rezultata na takmičenjima u Beogradu, Zagrebu, Nišu, Osijeku, Novom Sadu, Pančevu i Čačku.

bojan kos

Bojan Kos kaže da maketarstvo pomaže i u borbi protiv stresa.

– Tu je svakako neophodna određena doza strpljenja i posvećenosti, kako maketarstvo samo po sebi ne bi postalo izvor frustracije (do čega može doći zbog grešaka i poteškoća sa kojima se susrećemo tokom izrade). Zbog toga dobar maketar zna kako da održi balans između rada i zalaganja s jedne strane, i zabave i zadovoljstva s druge strane, objašnjava on.

Maketari koji rade diorame, uz maketu izrađuju čitavu prateću scenu, koja uključuje podlogu, zgrade, vegetaciju, ljudske figure… Najviši nivo u maketarstvu je izrada kompletne makete od plastike, drveta ili drugih materijala.

Izložba u Banjaluci

izlozba maketa banjaluka

Peta po redu izložba maketarskih radova će se održati u Muzičkom paviljonu (Staklenac) u Parku Petar Kočić, od 17. – 19. februara 2017. godine.
Otvaranje je 17. februara u 18h, a zatvaranje 19. februara u 19h.

– Na izložbi ćete moći uživati u radovima maketara iz Banjaluke kao i u radovima gostiju iz regiona. Očekujemo gostovanja članova maketarskih klubova iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Kranja, kao i maketara iz drugih gradova iz zemlje i ex-YU regiona, rekao je kraj razgovora Bojan Kos.

(buka.com)

(FOTO) DOBRO RASPOLOŽENJE Maturanti Ekonomske škole otvorili sezonu matura

Večeras je park Petar Kočić u Banjaluci bio prepun dobro raspoloženih maturanata, njihovih raskošnih haljina i svečanih odijela. Uz zvuke uličnih trubača maturanti su se počeli zagrijavati za ispit zrelosti. Andrijana Vođević, maturantica smjera Ekonomski tehničar, rekla je kako joj je drago što je škola završena te da se nada da će proslava proteći dobro

U AVGUSTU Konkurs za upis djece jasličkog i vrtićkog uzrasta

Javni konkurs za prijem djece jasličkog i vrtićkog uzrasta u radnoj 2018/2019. godini ove godine trajaće od 1. do 15. avgusta. Ovo je potvrdila Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te dodala da se još uvijek ne zna tačan broj koliko će djece biti primljeno u vrtiće Centra. “Ove godine konkurs će

BANJALUKA DOBILA NAGRADU Bronza za projekat daljinskog grijanja

Projekat daljinskog grijanja, koji je dijelom finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dobio je bronzanu medalju EBRD-a, kao jedan od najboljih projekata koje je ova međunarodna finansijska institucija finansirala tokom prošle godine. Rekao je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na Svjetskom forumu o energetskoj efikasnosti, u organizaciji Ujedinjenih nacija, na kojem je

SLUČAJ “DRAGIČEVIĆ” Lukač, Vrećo i Lepir u petak pred Anketnim odborom

Pred Anketnim odborom o “slučaju Dragičević” u petak će se naći ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, okružni tužilaca Dalibor Vrećo i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Želimir Lepir. U najavi Narodne skupštine RS se navodi da će Lukač pred Anketni odbor u 11, Vrećo u 13, a Lepir u 15 sati. Anketni odbor je formiran odlukom

UDES KOD BANJALUKE Troje povrijeđeno u sudaru četiri vozila

U saobraćajnoj nesreći koja se u popodnevnim časovima desila u banjalučkom prigradskom naselju Verići, na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, povrijeđene su tri osobe. Kako saznaju “Nezavisne”, u nesreći je učestvovalo četiri vozila, a broj povijeđenih bi mogao biti i veći. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su za sada tri osobe povrijeđene, te