Magazin 02.02.2017.

Na današnji dan prije 50 godina počeo je redovni program Radio Banjaluke

ČITANJE: 3 minute

Prije tačno pet decenija, 2. februara 1967. godine u 16 časova, emitovanjem prvog Dnevnika u trajanju od 25 minuta počeo je redovni program Radio Banjaluke.

Prve eksperimentalne emisije Radio Banjaluka emitovala je u srijedu 25. januara 1967. godine u vremenu od 17 do 18.30 časova.

Predajnik smješten na brdu Šibovi iznad grada, bio je jačine 2 kW, a program su, osim Banjalučana pratili i stanovnici Prijedora, Gradiške, Kozarske Dubice, Kotor Varoši, Čelinca, Kneževa, Laktaša i Srpca. Program je emitovan svaki dan od 16 do 18 časova, osim nedeljom, kada je program emitovan od 9 do 13 časova.

Drugi po veličini grad u BiH i trinaesti u SFRJ svrstao se u red gradova koji su imali vlastitu radio stanicu, što je u ono vrijeme i za ondašnje prilike bio uspjeh vrijedan divljenja.

U eter je odaslan radio signal-špica Radio Banjaluke, komponovana u duhu prepoznatljivih muzičkih boja, krajiških melodija. Melodiju prve špice Radio Banjaluke na ideju Drage Perića komponovao je banjalučanin Franjo Petrušić a snimljena je u kafani Slavka Zamole.

Prvi spiker bila je Zrinka Tuzlak Jovanović. Prvi stalni novinari bili su Milan Stanivuković i Salih Konjhodžić. U prvom Dnevniku objavljeni prilozi novinara Obrena Pejovića, Vezuva Tinića, Aleksandra Ravliča, Hamida Husedžinovića i Gojka Šerbule.

Ton majstori bili su Anton Šormaz, student elektrotenike iz Banjaluke, kao pomoć iz Sarajeva bili su Marijan Madunić i Ibro Bujak. Rukovodilac Tehničkog sektora bio je Predrag Čanak a glavni tehničar Dušan Balčin iz Radio Beograda. Sekretar programa bio je Savo Đudurović, a daktilograf Đuja Brkić Balić. Prvi direktor, glavni urednik i redaktor bio je Đorđe Čiča.

U drugoj godini rada radio Banjaluka je položio veliki ispit. Samo dva dana nakon razornog zemljotresa, 27. oktobra 1969. godine iz improvizovanog studija emitovano je više od 17. 000 poruka, oglasa i obavještenja ljudima iz razorenog grada.

Program je tih dana emitovan od 18 časova pa sve do kasno u noć, što je predstavljalo prvi cjelodnevni program Radio Banjaluke.

Deset dana nakon zemljotresa, nastavlja sa emitovanjem uobičajne programske šeme iz kamp-prikolice u kojoj se nalazio improvizovani studio, jer je zgrada radija bila oštečena.

Prvi radio prenos koji je realizovao Radio Banjaluka bila je akademija povodom Dana mladosti, 25. maja 1969. godine, u Domu kulture Banski dvor, a potom je prenošen prolazak štafete kroz Banjaluku i doček Josipa Broza Tita nekoliko mjeseci kasnije.

Prvi direktni prenos van Banjaluke realizovan je na četvrtu godišnjicu postojanja Radio Banjaluka.

Bio je to prenos prijateljske fudbalske utakmice Hajduk-Borac koja je odigrana u Splitu. Najstariji sačuvani tonski zapis je reportaža „Ispračaj“, autora Jovana Spreme, koju je čitao Duško Oljača.

Prvi jutarnji program Radio Banjaluka emitovao je 5. januara 1977. Godine pred jubilarnu desetogodišnjicu rada a voditelj je bila Jadranka Mudrenović.

U maju 1992. Godine radio Banjaluka prerasta u informativno-tehnički centar Srpskog radija čije je sjedište bilo u Palama, prema odluci tadašnje Narodne skuštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

U Banjaluci će danas biti održana svečana akademija povodom 50 godina od osnivanja Radija Republike Srpske.

(Uno radio)