Magazin 16.03.2016.

Najnovije istraživanje: Evo kako žive današnji tinejdžeri!

ČITANJE: 3 minute
tinejdzeri
Broj djece koja puše ili piju alkohol značajno je opao tokom proteklih pet godina, pokazalo je istraživanje na nivou Evrope.

Svjetska zdravstvena organizacija ispitala je školarce i otkrila da postoje jasne rodne razlike kada je riječ o mentalnom zdravlju tinejdžera: djevojčice su pod većim stresom i češće su depresivne i opsjednute svojom kilažom u odnosu na dječake. Štaviše, jedna od četiri 15-godišnjakinje je na dijeti, ili trenira kako bi smršala.

Istraživači kažu da su tinejdžeri iz siromašnijih porodica slabijeg mentalnog i fizičkog zdravlja i da im nedostaje podrška porodice i prijatelja.

Studija “Zdravlje djece školskog uzrasta” sprovedena je 2013. i 2014. i ispitivala je odnos tinejdžera prema hrani, vježbanju, alkoholu, cigaretama, kanabisu, kao i njihovo mentalno zdravlje i sliku koju imaju o svom izgledu.
Njihovi odgovori upoređeni su sa rezultatima prethodne studije sprovedene 2009. i 2010. godine.

Novo istraživanje pokazalo je sljedeće:

Broj 15-godišnjaka koji su prvu cigaretu zapalili u 13. ili prije, opao je sa 24 na 17 odsto.

Pad je primjetniji kod djevojčica (sa 22 odsto na 13 odsto), nego kod dječaka (sa 26 na 22 odsto).

Među dječacima ima više onih koji redovno piju, nego među djevojčicama, ali se razlika smanjuje.

Upotreba kanabisa varira od države do države: od Estonije, Francuske i Švajcarske u kojima je marihuanu probalo 29 odsto dječaka, do Jermenije u kojoj nijedna djevojčica nije priznala da je probala to opojno sredstvo.

Broj tinejdžera koji je priznao da je imao seks opao je sa 29 odsto na 24 odsto među dječacima, odnosno sa 23 odsto na 17 odsto među djevojčicama u odnosu na 2009/10.

Većina djece – 80 odsto njih – rekla je da je uopšte zadovoljna životom.

Širom Evrope, većina tinejdžera rekla je da je u dobrim odnosima s roditeljima, ali je komunikacija među njima sve slabija, a to naročito važi za djevojčice.

Ovo su još neka otkrića do kojih je došla studija:

Jedna od pet djevojčica opisala je svoje zdravlje do 15. godine kao “loše” dok je polovina ispitanica imala višestruke zdravstvene komplikacije češće od jednom nedeljno.

Dječaci su skloniji višku kilograma i gojaznosti, u odnosu na djevojčice, ali one češće sebe doživljavaju kao “debele”.

Jedna od četiri 15-godišnjakinje je na nekoj dijeti ili vježba kako bi smršala.

Iako se dječaci češće bave fizičkom aktivnošću, djevojčice se zdravije hrane. Ipak, nivo fizičke aktivnosti uopšteno je nizak jer svega 25 odsto 11-godišnjaka i 16 odsto 15-godišnjaka ispunjava postojeće preporuke kada je riječ o rekreaciji adolescenata.

Dr Zuzana Jakab, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu kaže da je mladost veoma važna u sticanju zdravstvenih i društvenih navika i stavova koji su ključni za odraslo doba.

-Dobar početak isplati se kasnije u životu. Djevojčice i djeca iz siromašnijih porodica konstantno imaju slabije fizičko i mentalno zdravlje i manje fizičke aktivnosti, u odnosu na dječake i djecu iz bogatijih porodica. Podaci studije ukazuju nam da bi trebalo da smanjimo tu razliku i da pružimo podršku svoj djeci da razviju pozitivne dugoročno navike vezane za zdravlje.

(B92)