Magazin 08.02.2017.

NASTeatar stiže u Banjalučko studentsko pozorište

ČITANJE: 2 minute

Premijerom urnebesne komedije „Svetozar t'reći“ sutra će, u 20.30 časova, u Banjalučkom studentskom pozorištu, biti otvoren NASTeatar.

Prema riječima Ivana Perkovića, osnivača NASTeatra, cilj je da se kroz predstave u potpunosti afirmiše život i djelo pjesnika i pisca Momčila Nastasijevića. Zato se, dodaje on, repertoar NASTeatra uglavnom sastoji od gostovanja u zemlji i inostranstvu.

– NASTeatar okuplja profesionalne pozorišne stvaraoce. Matična scena je u Gornjem Milanovcu, gde se Nastasijević rodio. Tamo je nedavno sagrađen novi hram kulture i uskoro treba da dobije upotrebnu dozvolu. U njemu se pored predstava mogu izvoditi koncerti, opera, balet – priča Perković.

Pomenuti teatar, ističe on, radi predstave i po tekstovima autora, koji idu tragom Nastasijevića.

– Značaj Nastasijevića za našu književnost još nije u potpunosti otkriven. On je pored maternjeg odlično poznavao francuski, nemački, italijanski, latinski, engleski i ruski jezik. Odlično je poznavao svetsku književnost, ali nikada iz nje nije uzimao modele, kao što su to radili mnogi naši pesnici. Zbog toga je za života osporavan, potiskivan i prećutkivan od strane javnosti. Uprkos tome uspeo je da jedinstvenim stilom nađe nove „zvuke“, koji su obogatili našu književnost – rekao je Perković.

On je podsjetio da je holivudski „MGM“ studio 1930. godine prihvatio Nastasijevićev scenario za film „Epopeja o Marku“, dok je Fric Lang pristao da radi režiju.

– Međutim, jedan deo sredstava trebala je da finansira Srbija, ali je u tom trenutku slabo koga zanimao film. Ovo su na žalost, malo poznate stvari. Zbog toga je trebalo više od godinu dana rada da napravim monodramu o njegovom životu i delu „Pesnik za pesnike“ – naveo je Perković.

Nakon Banjaluke, ovaj banjalučki glumac 2. marta gostovaće u Beogradu u Kulturnom centru Čukarica sa predstavom rađenom po pripovjetki  „Život Oca Todora – ovog i onog sveta“, a nakon toga u Srpskom narodnom pozorištu sa monodramom o Momčilu Nastasijeviću „Pesnik za pesnike“, koja je njegov autorski projekat.

– Ove predstave su prošle sezone u Banjaluci gostovale u DiS teatru mladih i Narodnom pozorištu RS. Ove sezone banjalučka publika  predstave NASTeatra može gledati u Studentskom pozorištu, koje na čelu sa Aleksandrom Pejakovićem pokazuje veliku ambiciju – smatra Perković.

Ismijavanje životnih situacija

„Svetozar  t'reći“ rađen je prema tekstu „Kad umreh onomad“, Ljiljane Bralović, a u režiji Mihaila Kostadinova. Ulogu Svetozara tumači Ivan Perković.

– Rediteljka je ideju za ovaj tekst objasnila rečima: „Kada ljudi ozbiljne životne sitacije pretvore u cirkus, u meni se stvori neutoljiva želja, da ih osudim i ismejem“. Kroz Svetozarevo kazivanje ona iznosi osudu licemerju, pretvaranju i nekoj vrsti izopačenosti – rekao je Perković.

(Blic)