Magazin 23.02.2017.

Promocija knjige “Zločin nad zločinima” u Banskom dvoru

ČITANJE: 1 minuta

U Vijećnici Banskog dvora, u četvrtak 23. februara, u 19.00 časova, biće promovisana knjiga “Zločin nad zločinima”, autora Mire Lolić Močević. U promociji će učestvovati: Mihajlo Orlović, Mira Jovanović, Dobrila Kukolj i autor.

U proteklih 75 godina o stradanju srpske djece na prostoru Nezavisne države Hrvatske govorilo se nedovoljno. Na  skromnim spomenicima podizanim na nekim od mjesta stradanja u Jugoslaviji, žrtve i zločinci nisu identifikovani, u obrazovnom sistemu ovoj temi nije posvećena dužna pažnja.

Da nije  bilo izuzetnih  pojedinačnih primjera i prije svih preživjele djece koja bi se godišnje okupljala na nekim od stratišta nikada ne gubeći nadu da će pronaći izgubljenu braću ili sestre i da će na svjetlo dana izaći istina o stravičnim stradanjima njihovih vršnjaka, ostvarila bi se nastojanja da se zaboravi, da su djecu otimali i razdvajali od roditelja, ubijali, pokrštavali i krili im identitet.

– Zlo koje se desilo srpskoj, ali i jevrejskoj i romskoj djeci u NDH ne smije biti zaboravljeno. Nemamo pravo na zaborav –  rekla je Mira Lolić Močević, koja je na Sajmu knjiga u Beogradu predstavila svoju novu knjigu pod nazivom “Svjedočim zločin nad zločinima” u izdanju Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne crkve.