Magazin 22.02.2017.

Prva samostalna izložba Drage Daše Gajić

ČITANJE: 2 minute

Izložba fotografija ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” biće otvorrena u utorak, 28. februara u Kulturnom centru Banski dvor (Mali izložbeni salon) sa početkom u 19 časova.

Izložba ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” obuhvata fotografije koje su nastale tokom višegodišnjeg rada na istoimenom projektu, koji je počeo pokretanjem prvog street style bloga u Banjaluci i Bosni i Hercegovini.

”Blog Street Style Banja Luka by Dasha Gajic dobio je brojne nagrade i priznanja: najbolja street style fotografija u 2013. godini (internacionalno takmičenje Best of Street Style), 1. mjesto na studentskom fotografskom takmičenje Univerziteta u Oslu, te je uvršten na listu najboljih street style blogova na svijetu (Street Style News), a fotografije sa bloga su objavljivane u brojnim domaćim, regionalnim i internacionalnim magazinima”, navela je autorka ove izložbe Draga – Daša Gajić i dodaje da je rezultat intenzivnog rada na blogu je knjiga ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic”, ujedno prva knjiga u regionu posvećena street style fotografiji.

Koncept izložbe polazi od premise da street style fotografija, specifičan fotografski žanr koji predstavlja kombinaciju modne i dokumentarne fotografije, je i žanr koji može biti esencijalan ”alat” za kulturološka i antropološka istraživanja.

street style banjaluka

 

Autorka putem fotografija koje su nastale na banjalučkim ulicama od 2012. do danas ukazuje da iako se od street style fotografija očekuje da u prvi plan ističu odjevne kombinacije, na drugom nivou ”čitanja” možemo uočiti da prenose poruku o jednom vremenu, gradu i kulturi.

Poseban dodatak izložbi je prva autorkina street style fotografija koja je nastala u Philadelphiji 2006. godine i koju će banjalučka publika moći prvi put vidjeti. Izložba ”Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” je prva samostalna izložba Drage – Daše Gajić i ujedno prva izložba u Bosni i Hercegovini posvećena street style fotografiji.

Kustoskinja izložbe je  Sonja Švec Španjol, diplomirana istoričarka umjetnosti.

Realizaciju izložbe podržala je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

(mojabanjaluka.info)