Magazin 27.01.2017.

Radionice za darovite mališane: Učenje brže i zabavnije kroz igru

ČITANJE: 2 minute

Sve veći broj mališana pohađa NTC (Nikola Tesla centar) radionice, koji djeluje u okviru Odsjeka Mense za darovite, čiji je osnovni cilj učenje kroz igru, odnosno da djecu nauče da brzo razmišljaju, povezuju i zaključuju, a sve to krzo razne zagonetke i igre asocijacija.

Ovo je izjavila Jelena Nezirović, koordinator za NTC sistem učenja pri Oksford edukativnom centru u Banjaluci, dodajući da već godinu ove radionice postoje u gradu na Vrbasu.

“Radimo na podizanju nivoa intelektualnih sposobnosti djece, sprečavanju poremećaja koncentracije i pažnje, razvijanju koordinacije pokreta i motorike, jer znamo da djeca danas sve više vremena provode pred TV ekranima. Zatim, radimo na ranom otkrivanju darovite djece i razvijanju brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja”, pojasnila je Nezirovićeva.

Ona je kazala da je najbolji pokazatelj da njihov način rada nešto mijenja kod djece jesto to što učitelji često ostanu začuđeni odgovorom koji im dijete u školi da na neko pitanje.

“Veliki broj učitelja, ali i roditelja je zainteresovan za naš način rada. Trenutno imamo oko 15 grupa, u kojima ima do 12 polaznika. Radi se o uzrastu od četiri do 12 godina”, kazala je Nezirovićeva.

Rad s djecom uglavnom se zasniva na raznim zagonetkama, kako bi se u što većoj mjeri razvila motorika.

“Mi u toku svake radionice imamo obavezan sportski poligon, koji traje petnaestak minuta, gdje se djeca animiraju da i sportske aktivnosti povežu s misaonim”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, dugogodišnje iskustvo je omogućilo ne samo da uvide slabosti sistema obrazovanja, već da utiču na stvaranje novih nastavnih sredstava i metoda koji će omogućiti polaznicima da nove sadržaje usvajaju na lakši i kreativniji način.

“Bitno je znati da je igra kao unutrašnja potreba djeteta ključan faktor našeg programa. Znamo da se djeca kada se igraju zanesu i ne čuju nas odrasle uopšte, iako ih zovnemo 15 puta.

Nama je cilj da ih zainteresujemo za naš program na taj način da se sami igraju s tolikom posvećenošću”, istakla je Nezirovićeva.

Upravo iz ovog razloga, kaže ona, djeca toliko vole da dolaze na NTC radionice. Radionice se realizuju u toku cijele godine u tri ciklusa od po 12 radionica. “U februaru imamo upis. Svaki nivo je različit i prilagođen uzrastu, pa djeca mogu da pohađaju više ciklusa godišnje”, kaže Nezirovićeva.

(nezavisne.com)