Magazin 15.03.2016.

Razriješena misterija Bermudskog trougla?

ČITANJE: 1 minuta
bermudski trougao
Otkriće ogromnog podvodnog kratera na dnu Barencovog mora moglo bi biti objašnjenje nestanka brodova u Bermudskom trouglu.

Naučnici nagađaju da su ovi krateri široki po 800 metara nastali zahvaljujući velikim količinama metana, koji je najverovatnije došao s obala plinom bogate Norveške, koje su se dugo taložile da bi na kraju eksplodirale ostavljajući za sobom ogromne rupe.

Područje s kraterima je vjerovatno najveće žarište metana koje se oslobađa u plitkoj morskoj vodi, piše Dejli njuz vajer. Krateri nastali eksplozijom predstavljaju potencijalno velik rizik za plovidbu brodova u Barencovom moru.

Oni takođe mogu predstavljati uzrok nestanka brodova i letjelica, tvrde naučnici. Ovo područje se proteže od sjevera Atlanskog okeana, preko Floride, pa do Portorika. Ruski naučnik Igor Jelcov je izjavio da je Bermudski trougao nastao kao posljedica reakcija podvodnog plina.

-Ove reakcije mogu biti izuzetno snažne poput nuklearnih, to doprinosi zagrijavanja okeana i potonuću brodova u vodama pomiješanim s velikom količinom plina – kaže Jelcov.

(NN)