Magazin 16.03.2016.

Ruski sveštenik prevaspitava djecu: “Zabraniti moderne crtaće i izbaciti Čehova iz lektire”

ČITANJE: 1 minuta
pepa prase crtani film
Djeca ne bi trebalo da gledaju moderne crtane filmove, a neke knjige, među kojima su djela Antona Pavloviča Čehova bi trebalo izbaciti iz lektire, smatra otac Dmitrij Smirnov iz Ruske pravoslavne crkve.

Otac Dmitrij, rukovodilac patrijaršijske komisije za pitanja porodice i zaštitu materinstva ističe da bi djeci trebalo prikazivati samo crtane filmove strane produkcije kao što on to radi.

“Veoma pažljivo biramo filmove koje gledamo, a postoje i oni koje uopšte ne treba gledati“

Kako kaže, problem je i u školskoj lektiri, pa bi tako zarad “pravilnog vaspitavanja djece“ neka djela trebalo izbaciti.

– To je veoma veliki segment vaspitanja djece. Roditelji često nemaju vremena, zauzeti su poslom, djecu više ne vapitava ni ulica, već gedžeti, televizija, internet- ističe.

Inače, ovo nije prvi put da neki član Ruske pravoslavne crkve zauzima ovakav stav. Ranije je protojerej Artemij Vladimirov predložio da se iz školske lektire izbace “Kavkaz“ Ivana Bunjina, “O ljubavi“ Antona Čehova i “Grm jorgovana“ Aleksandra Kuprina.

Ruska pravoslavna crkva se ipak ogradila ističući da “stavovi jednog sveštenika ne mogu da se smatraju stavom cijele crkve“.

(B92)