Magazin 11.03.2016.

Sedam znakova da vam je tijelo puno toksina

ČITANJE: 3 minute
tijelo
Toksini u naše tijelo ulaze iz raznih izvora, zagađenog vazduha, pušenjem, iz pesticida, hrane koja sadrži vještačke sastojke i drugih. Često se dogodi da toksini ne napuste tijelo već da se gomilaju u njemu.

Da je vaše tijelo puno toksina, možete prepoznati iz narednih sedam znakova. Muči li vas i samo jedan od ovih simptoma, on može upućivati na preveliku količinu toksina, a ako ih osjećate više od tri, možete biti sigurni da vašem tijelu treba detoksikacija.

1. Nesanica

Nakupljanje toksina (naročito nakupljanje estrogena) uobičajeni je uzrok nesanice. Ako imate problema sa spavanjem, to može da znači da bi trebalo da pročistite jetru jer je nesanica često povezana sa problemima sa jetrom. Napici od brokolija, karfiola i sličnog povrća pomoći će u čišćenju jetre.

2. Letargija

Budite li se umorni i tromi, a osjećaj letargije prati vas tokom cijelog dana, svakako bi trebalo da razmislite o detoksikaciji. Pokušate li da nedostatak energije nadoknadite stimulansima kao što su kofein i taurin samo ćete pogoršati problem. Naime, nakon kratkotrajnog osjećaja veće budnosti, dolazi do naglog pada tog osjećaja, nakon čega ćete se osjećati još umornije nego prije.

3. Glavobolje
Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu da alarmiraju na preveliku količinu toksina u tijelu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka tenzijskih glavobolja i migrena. Treba znati da se tokom procesa detoksikacije glavobolje mogu pogoršati, ali nakon što se detoksikacija završi trebalo bi u potpunosti da nestanu ili barem da budu znatno smanjene.

4. Problemi sa kožom
U uklanjanju toksina iz tijela našem organizmu pomaže i najveći organ, koža. Ukoliko glavni organi za uklanjanje toksina ne rade kako bi trebalo, tada u pomoć uskače koža. Da tijelo pokušava da se očisti od toksina možemo da prepoznamo po neuobičajenim stanjima kože, poput osipa i bubuljica, odnosno akni. Mnogi problemi s kožom ukazuju na to da organizmu treba čišćenje.

5. Žuti ili bijeli jezik
Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine toksina u tijelu. Hrana koja u sebi sadrži toksine može poremetiti delikatnu sluz probavnog sistema što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv bijeli ili žuti sloj, gotovo je sigurno da se sistem za varenje bori protiv toksina.
6. Nakupljanje masnog tkiva na stomaku
Toksini koje unosimo kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišemo mogu pospješiti nakupljanje masnog tkiva na stomaku. To se događa zato jer mnogi toksini koji se zadrže u tijelu dospiju u abdomen i ostanu tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

7. Osjećaj vrućine
Jedan od prirodnih načina na koji tijelo izbacuje toksine je znojenje. Kada je u tijelu previše toksina ono će se ‘pregriati’ pokušavajući da ih izbaci znojenjem zbog čega konstantno možete osjećati da vam je vruće čak i onda kada je napolju hladno.

(Novosti)