Magazin 07.02.2017.

Simfonijski orkestar izveo djela Mendelsona i Betovena

ČITANJE: 1 minuta

U prepunoj sali Kulturnog centra Banski dvor sinoć je održan koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije na kome su izvedena kapitalna djela njemačkih kompozitora Feliksa Mendelsona Bartoldija i Ludviga van Betovena.

Riječ je o Mendelsonovim koncertnoj uvertiri “Hebridi” i “Italijanskoj” simfoniji broj četiri, kao i o Betovenovom “Klavirskom koncertu broj jedan”.

“Pripremili smo takav program da se predstavimo kao ozbiljan simfonijski orkestar”, rekla je uoči koncerta dirigent Vanesa Kremenović.

Ona je navela da je cilj da se ovakvi kvalitetni muzički događaji pruže publici u svim gradovima koji mogu da prime orkestar, ali i u manjim centrima, gdje muzičari mogu doći u manjem sastavu.

I direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević rekao je novinarima da je cilj da se klasična muzika “decentralizuje”, da bi ovakvi orkestri mogli da gostuju u drugim gradovima u zemlji.

Na koncertu, pod nazivom “Viva la muzika”, publici se predstavio i renomirani italijanski pijanista Đuzepe Bruno, koji je svirao i na prvom koncertu Banjalučke filharmonije 2010. godine.

Koncertu su prisustvovali brojni predstavnici kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Banjalučka filharmonija je osnovana januara 2010. godine, a njene članove i rukovodstvo čine mladi i priznati umjetnici u Republici Srpskoj, BiH i u Evropi.

(Agencije)