Magazin 14.03.2016.

Stiže Wikipedia koja će sama čitati članke

ČITANJE: 1 minuta
vikipedija
U narednih godinu dana naučnici iz Švedske će primijeniti novu opciju na Wikipediji.

Otprilike 125 miliona posjetilaca najveće i najpoznatije on-line enciklopedije, što je otprilike 25 odsto od ukupnih posjeta na mjesečnom nivou, htjeli bi da na Wikipediji mogu da slušaju članke umjesto da ih čitaju.

Naravno, riječ je uglavnom o slijepim i slabovidnim osobama, a zahvaljujući Kraljevskom institutu tehnologije (KTH) iz Švedske u 2017. godini će stići – glasovna Wikipedia.

U početku će se članci moći slušati na tri jezika; švedskom, engleskom i arapskom, ali prema riječima voditelja projekta, profesora Joakima Gustafsona s KTH instituta, sve će biti bazirano na tehnologiji otvorenog koda, pa će se s vremenom, vjeruje Gustafson, pojavljivati sve više jezika za glasovnu opciju Wikipedije.

– Naš fokus će, naravno, biti na švedskom jeziku, to je temelj projekta i napravićemo podlogu. Nakon toga ćemo primijeniti engleski jezik, a u trećoj fazi ćemo postaviti i osnove arapskog- otkrio je profesor Joakim Gustafson.

Očekuje se kako će glasovna Wikipedia u početnom obliku zaživjeti negdje u septembru 2017. nakon čega će svi koji imaju volje, znanja i resursa, moći da krenu s razvojem glasovne opcije na svom jeziku.

Iako je WIkipedia trenutno u tekstualnom obliku dostupna na čak 280 svjetskih jezika, teško je za očekivati da će u istom broju biti dostupna i sa opcijom čitanja tekstova glasom.

Projekat će sufinansirati nekoliko švedskih kompanija, a hoće li se uključiti i tehnološke kompanije iz drugih dijelova svijeta tek ćemo da vidimo.

(NN)