Magazin 07.03.2017.

Strip i stendap crtaju svijetu osmijeh u Kordunaškoj 22

ČITANJE: 2 minute

Vrata Art kluba Prostor u Kordunaškoj 22 ovaj put otvaraju se i za devetu umjetnost, a u goste sa vrijednim poklonima, svojim radovima, stiže poznati stip crtač i stendap komičar iz Sarajeva Filip Andronik.

Dvodnevni boravak u Banjaluci iskoristiće za kreativno druženje sa publikom, a već večeras u 19 časova u Prostoru će biti otvorena njegova strip izložba “Amnezija”. Andronik je najavio da posjetioce, između zidova ovog stana, očekuju

najzanimljivije stranice stripa “Amnezija” iz sva tri albuma, nastale u proteklih desetak godina.

– Nadam se da ćemo imati razgovor sa posjetiocima i o ovom, a i o svim drugim stripovima. Ne mora ovo biti izlizano otvaranje izložbe u maniru “izvolite, ovo su radovi”, već može poslužiti kao pokretač razgovora i susreta – kazao je ovaj nagrađivani strip crtač.

Strip “Amnezija” je njegov lični projekat. Sam ga piše, crta i izdaje. I baš kao svi poslovi koji se rade iz ljubavi, priča on, uvijek je na drugom mjestu u odnosu na “prave” poslove, kojima se plaćaju računi.

– Zato je nekako izazov naći i vremena da ga se stvara, a i pravu priču koja će, osim meni kao autoru, biti zanimljiva i čitaocima. Jer iako strip stvaram ja iz svoje ljubavi za lik, on se ipak mora svidjeti publici koja će ga čitati – priča tvorac najdugovječnijeg superjunačkog stip serijala koji će u srijedu u 13 časova održati u Prostoru radionice stripa.

– Strip je jako slobodan medij i cilj ovih radionica je da se pokaže kako i šta sve može biti strip – dodaje umjetnik.

Pored pripadnosti svijetu devete umjetnosti, Andronik je autor dvije samostalne stendap predstave, a u njegovom nastupu uživaće i Banjalučani 8. marta od 21 čas u “Tvornici”.

– Stripovi koje crtam i šale koje pričam na bini su dosta slični. Kolege komičari čak i kažu da su moje šale tako “ilustrativne” – kada ih ispričam, kao da vide svaku radnju u zasebnoj sličici. Da ne znam crtati, možda bih svijet pokušavao nasmijati na neki drugi način – rekao je Andronik.

(Srna)