Magazin 12.03.2016.

Stručnjaci smatraju: Doktori bi s osmijehom trebali pristupiti pacijentu

ČITANJE: 2 minute
DOKTOR
Stručnjak za psihijatriju na istanbulskom univerzitetu Uskudar prof.dr. Nevzat Tarhan kazao je kako doktori trebaju biti nasmijani.

Tarhan smatra da bi na medicinskim fakultetima studente trebalo podučavati komunikaciji s pacijentima.On je dodao da su se mnoge stvari promijenile u odnosu na ranije godine i da su očekivanja na polju pružanja zdravstvenih usluga veća.

-Nekad je bilo dovoljno da doktor napiše recept, a danas su očekivanja pacijenata i njihovih bližnjih mnogo veća. Doktori bi trebali biti spremni na to. Važno je da ljekari rade na tome da njihovi pacijenti budu zadovoljniji i da se bolje osjećaju. Vrlo je bitno poznavati način razmišljanja pacijenta, govor tijela, shvatati predrasude koje ima, kao i na koji način se mogu otkloniti pacijentovi strahovi- rekao je Tarhan i dodao da su ljudi posebno osjetljivi u periodu kada su bolesni i da se medicinski radnici prema njima trebaju pažljivije ophoditi.

Profesor je istakao kako je potrebno imati razumijevanja za pacijente.

-Pojedini medicinski radnici imaju pristu da ih ne zanima šta neko ima da kaže. To pacijenti uoče. Mogu osjetiti iz tona glasa i načina govora. Zbog toga, doktor bi trebao biti nasmijan. Ne smije škrtariti sa smiješkom, jer to može donijeti mnogobrojne negativnosti.

Pristup kojim se pacijent osjeća bezvrijednim, vraća se u vidu nasilja- pojasnio je Tarhan i dodao kako bi ljekari, ukoliko rade deset sati, barem sat vremena trebali odvojiti da razmisle kako mogu bolje obavljati svoj posao.

-Trebaju razmišljati o tome kako da budu bolji, koje su alternative. Na taj način će greške koje prave biti svedene na minimum- smatra profesor i dodaje da postoji nekoliko tipova pacijenata, kao i nekoliko tipova doktora, ali da je potrebno pronaći “zajednički jezik”, kako bi obje strane bile zadovoljne.

(AA)